CNATDCU, încă o instituţie încălecată politic

Postat de 

09/09/2012

După Consiliul Naţional de Etică, „configurat” politic pentru a-l absolvi pe Victor Ponta de plagiat, lucru care a fost realizat deja, a venit rândul altei instituţii importante din domeniul educaţiei şi cercetării. Instituţie care în anii trecuţi a acordat titluri de doctor şi prof. univ. fără număr, fără număr, şi la cine trebuia, adică la oamenii puterii. Cum pe la putere s-au perindat cam toţi, sunt rare cazurile de politicieni de vârf care să nu fie doctori şi la fel de rare tezele pe bune, neplagiate.

Este vorba de CNATDCU, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, a cărui componenţă a fost decisă prin ordin de ministru de către Ecaterina Andronescu. Care se plângea că „CNATDCU a fost constituit pe criterii politice, un lucru teribil de nefericit”, astfel că s-a decis reconstituirea lui din propunerile universităţilor. Cât de nepolitic este noul CNATDCU vom vedea în cele ce urmează.

Vechiul Consiliu s-a făcut vinovat de  „lese-majeste”, cu ocazia deciziei de plagiat a doctoratului lui Victor Ponta. Desfiinţarea s-a şi produs în condiţii dramatice, cu ministrul Liviu Pop la uşă, fluturând Monitorul Oficial în care apăruse decizia de „reconfigurare” a CNATDCU, drept pedeapsă că nu face ce-i dictează Guvernul, care trebuia „să aibă şi puterea, nu doar guvernarea” (Victor Ponta).

În varianta iniţială a OM de constituire a CNATDCU se prevedea:

ART.5
„Membrii CNATDCU sunt personalităţi de prestigiu academic şi ştiinţific, cultural şi moral, recunoscute pe plan internaţional sau naţional în domenii cu specific naţional, numite prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului pentru un mandat de 4 ani.”

Adică nu la fiecare schimbare de ministru, acesta să schimbe toate Consiliile academice după bunul său plac politic, cu oameni credincioşi partidului aflat la putere. De această prevedere europeană, menită să consolideze instituţiile statului, s-a ales praful. Ministrul Liviu Pop a schimbat această prevedere, a schimbat Consilii, dna Andronescu la fel, următorul ministru o ia de la capăt, şi uite aşa scapă de plagiat primii miniştri ai ţării şi alţi demnitari plagiatori.

Prin acest ordin nu mai este constituit politic, inclusiv prin creşterea de la 21 la 44 a numărului membrilor Consiliului de conducere al CNATDCU? Să vedem cât este de „apolitic” actualul Consiliu.

Faptul ca Marius Andruh, fostul preşedinte, a rămas în componenţa CNATDCU, nu spune nimic. În prima şedinţă acesta îşi va alege nouă conducere, formată din preşedinte şi vicepreşedinţi, în mod sigur alţi şefi. De altfel, din câte ştiu, dl Marius Andruh nici nu a fost consultat dacă doreşte să-şi continue, sau nu, activitatea în acest Consiliu. Sunt menţinuţi, aşa pentru vitrină, Mircea Dumitru – Universitatea Bucureşti, Ioan Aurel Pop – Academia Română, Universitatea “Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Ionel Haiduc, preşedintele  Academiei Române.

Când s-au cerut la universităţi propunerile, în adresă scria clar că nu pot fi propuşi decât conducători de doctorat sau persoane cu abilitare. O cerinţă minimală, având în vedere că aceste comisii trebuie să jurizeze şi acordarea titlurilor de profesor universitar şi conducător de doctorat (abilitare). Dacă nu îndeplineşte criteriile de abilitare, măcar să fie conducător de doctorat făcut pe criteriile anterioare! În lista finală sunt însă persoane care sunt lectori, CS II sau conferenţiari şi alţii care sunt profesori, dar nu sunt conducători de doctorat. Cum vor juriza ei dosarele celor ce aspiră la o poziţie mai înaltă decât a lor şi, culmea ridicolului, ce vor face ei dacă vor dori să promoveze pe funcţii de profesori sau vor dori abilitare? Îşi vor trimite dosarele spre jurizare comisiei din care fac şi ei parte? Nu e conflict de interese? Nu e incompatibilitate? Şi de ce au dat universităţile propuneri de acet gen din moment ce se cerea clar altceva în adresa de la MECTS?

În rest, pe cine găsim în acest Consiliu?

 • Eugen Simion – Academia Română, vechi PSD-ist al Academiei, acuzat de Carmen Muşat prin 2003-2004 că a plagiat un manual şcolar;
 • Daniel Barbu – Universitatea Bucureşti, consilierul preşedintelui interimar Crin Antonescu şi prezenţă zilnică la Antena 3;
 • Gheorghe Vlad Nistor – Universitatea Bucureşti, prezenţa permanentă la tv-uri anti Băsescu şi anti PDL;
 • Ioan Ianoş – Universitatea Bucureşti, fost director în minister în timpul guvernării Năstase;
 • Nu mai puţin de şapte membri (16%) din Universitatea Politehnica Bucureşti, unde dna Andronescu este preşedinte de Senat;
 • Răzvan Teodorescu – Academia Română, membru de vază PSD;
 • Florian Popa – Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti, senator PSD;
 • Radu Damian – Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, secretar de Stat în timpul lui Adrian Năstase;
 • Valer Daniel Breaz – Universitatea “1 Decembrie” Alba Iulia, membru marcant al PSD, candidat PSD la europarlamentare;
 • Alexandru Irimie – Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, membru de vază al PSD Cluj;
 • Grigore Baciut – Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, membru de vază al PSD Cluj;
 • Şef de comisie, Paul Şerban Agachi, omul de casă al lui Andrei Marga, care a ajuns prof. univ. în condiţii cel puţin dubioase, eludând legile şi regulamentele;
 • Alt şef de comisie, Gheorghiţă Mateuţ, avocatul familiei Năstase şi autorul raportului care l-a scos basma curată pe Victor Ponta, din pocinogul cu plagiatul. Şi-a primit răsplata, la fel cu Paul Dobrescu, uns şi el şef la Consiliul Naţional de Etică.
 • La Comisia de teologie, Irineu Popă, Mitropolitul Olteniei, acuzat de plagiat şi fără doctorat recunoscut în teologie;
 • La comisia de filologie, doamna profesor Cristiana Nicola Teodorescu, de la Universitatea din Craiova, acuzată de plagiat, fără operă ştiinţifică;
 • În comisia de ştiinţe economice Nicu Marcu, actualmente conferenţiar universitar (!!!), venit prin transfer de la o universitate particulară, fără absolut nicio legătură cu mediul academic şi cu conduita unui profesor. Nu a predat niciodată, este un binecunoscut om de afaceri, prieten apropiat al ministrului Daniel Chiţoiu.
 • În comisia de ştiinţe juridice îl regăsim pe celebrul profesor Ion Dogaru, unchiul colonelului Mircea Dogaru, care face câte o revoluţie în fiecare săptămână. Profesorul Ion Dogaru are 78 de ani. Desigur, nu are abilitare şi nici nu se mai pune problema să îşi facă acum teza de abilitare. Cum va valida teze de abilitare?

În acelaşi timp au fost eliminaţi Cristian Silveştri, membru corespondent al Academiei şi Conf. Costel Sârbu, de la comisia de chimie. Ambii au luat poziţie publică dezavuând plagiatul lui Victor Ponta, respectiv trecutul securistic al lui Andrei Marga. Şi-au primit „pedeapsa”.

Tot epurate politic au fost numeresoase alte cadre didactice care au o singură “vină”: aceea de a avea o operă ştiinţifică comptatibilă cu colegii lor din ţările UE. Exemplele pot continua, dar se lungeşte prea mult articolul.

Un lucru este clar. Actuala putere încearcă şi, iată, reuşeşte să încalece cât mai multe instituţii importante ale statului. În acest caz, instituţia care acordă titluri doctorale şi academice.

Să fie aceasta explicaţia faptului că aşa de puţine voci din lumea universitară s-au ridicat să incrimineze ruşinea naţională a plagiatului premierului ţării?

Aşa de puţini oameni verticali sunt în ţara noastră?                                                 FOTO: Mediafax / Răzvan Lupică

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s