Renașterea Învățământului Tehnico-Profesional

Postat de 

08/09/2012

Transformarea industriei socialiste, dirijată şi comandată de stat, a influenţat şi soarta învățământului tehnico-profesional.

Trecerea de la „repartiții în producție” la o economie de piață, în care angajatorii privați caută competențe și experiență, nu diplome, a afectat întreg învățământul și formarea profesională.

Într-o societate normală, decidenții ar fi înțeles aceste schimbări, le-ar fi anticipat și ar fi decis schimbări pe măsura noilor realități economice.

Nu și în România, unde interesele unor grupări politice au prevalat asupra intereselor economiei naționale.

În anul 2003 a fost desființată școala profesională și înlocuită cu şcoala de arte şi meserii, o struțo-camilă care nu și-a dovedit viabilitatea, motiv pentru care a şi fost suspendată în 2009.

Piața muncii fără specialiști, fără muncitori de medie sau înaltă calificare, a afectat grav competitivitatea, productivitatea și atractivitatea economiei naționale în ochii investitorilor români și străini.

Este motivul pentru care renașterea învățământului tehnico-profesional reprezintă prioritatea esențială a transformării domeniului de educație și formare profesională.

Primii pași au fost făcuţi prin Legea Educației Naționale și legislația secundară corespunzătoare. Din păcate însă, după plecarea ministrului Funeriu toată activitatea privind școala profesională a intrat într-un con de umbră.

În loc să fie prezentată și valorificată legislația existentă în acest domeniu neglijat, oficialii educației și formării profesionale au ales s-o treacă sub tăcere, ignorând faptul că reprezintă principalul atu al revigorării economice și al atragerii de investiții românești și străine.

Înțelegând importanța și necesitatea asigurării unei piețe a muncii calificate, Noua Republică propune un proiect de Renaștere a Învățământului Tehnico-Profesional.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s