Cine subvenţionează pe cine?

ostat de 

19/09/2012

Înainte de marea răscoală din 1989, când a căzut comunismul “ăla urât” şi a venit “comunismul cu faţă umană”, circula un banc. Cică la Radio Erevan sună un ascultător care întreabă: “Este adevărat că lui Ivan i s-a dat o Volgă (un fel de Dacie rusească)? Radio Erevan răspunde, da este adevărat numai că nu era o maşină ci o bicicletă şi nu i s-a dat ci i s-a luat.” În această situaţie sunt agricultorii români când vine vorba de subvenţii. Îndeobşte subvenţiile se dau. În cazul agricultorilor români, fiscul întâi ia şi mai târziu, mult mai târziu sau deloc, dă.

Cum se procedează? Simplu. Întâi, prin lege, îţi dă un drept pe care tu agricultor serios trebuie să-l ceri. După ce-l ceri – vorbim de subvenţie (la suprafaţă, acciza la motorină sau bunăstarea animalelor) – fiscul te obligă să înregistrezi acest drept pe principiul contabilităţii de angajamente (angajamentul contribuabilului pentru că statul nu se angajează în nici un fel). După ce se înregistrează aceste drepturi conform propriilor calcule, agricultorii, cu conştiinţa împăcată că au respectat legea, se pun pe aşteptat. Şi aşteaptă ei ce aşteaptă, dar fiscul nu aşteaptă. Fiscul vrea ce i se cuvine. Păi nu mi-ai dat nimic, zici tu agricultor cinstit. Nu contează, zice fiscul, tu-mi dai ce mi se cuvine pentru hârtia pe care ai depus-o la APIA. Ok, zici tu, îţi dau şi ţie o hârtie. Nuuuu, zice fiscul, mie-mi dai bani adevăraţi, că sectorul public nu trăieşte pe hârtii, eu trebuie să plătesc 30 milioane de euro pentru un kilometru de autostradă, 100 euro pentru o mătură, 50 euro pentru o seringă, şi mai sunt şi seifurile reginelor, prinţişorilor şi baronetului care trebuie umplute, autostrada suspendată a lui Oprescu, aşa că scoate banii. Şi uite aşa eroul nostru dă 16 la sută bani adevăraţi din 100 la sută bani pe hârtie. Apoi îi vine şi de la APIA o confirmare că are drepturi mai mici decât a solicitat, că au fost prea mulţi care au cerut, că banii nu ajung etc. Bun, zici tu, îmi dai mai puţin, dar când mi-i dai? Ne pare rău, dar nici mama Omida nu ştie asta.

Pare hilar, dar nu este deloc aşa. Dacă luăm cazul unei ferme medii de 400 ha, o subvenţie pe suprafaţă de 130 euro, atunci ai avea dreptul la cca 234.000 lei (în funcţie de curs). Presupunând că din venituri proprii ai reuşit să-ţi acoperi cheltuielile, atunci cei 234.000 lei se vor impozita cu 16%, deci 37.440 lei. Acesta este un gol de surse, de lichidităţi, îndeplinit prin grija autorităţilor române.

Şi este doar un exemplu. Pot fi enunţate multe altele în care autorităţile române, cu vârful său de lance Fiscul, accentuează criza economică şi dificultăţile din sectorul privat, care oricum a dus şi duce greul. Oamenii de afaceri ştiu foarte bine ce înseamnă un control pentru rambursarea TVA în care organele de inspecţie fac tot posibilul să dea jos cât mai mult din suma solicitată. De mult inspecţia fiscală nu mai are rolul de a verifica respectarea legilor fiscale şi contabile ci, aşa cum a afirmat un fost ministru de finanţe (unul dintre cei mai buni de altfel, Mihai Tănăsescu), “să ia bani cu japca”. Dacă chiar nu se “găseşte nimic”, atunci încep negocierile: “hai domnule să spunem că nu a fost corect aici, sau aici, că nu pot să mă duc fără nici un ban, ce-o să zică şefu’”.

Sunt calculate abuziv impozite, ajungi în instanţă, câştigi, dar degeaba, pentru că munca ta de-o viaţă s-a dus naibii, nopţile tale nedormite, cu gândul la ploaia care nu mai vine, la motorina care se tot scumpeşte, nu au avut nici un rost şi începi să te întrebi dacă a meritat. Dacă nu era mai bine să tragi şi tu nişte sfori să te angajezi într-un loc călduţ, protejat de sindicat, cu un salariu rezonabil şi “mici compensaţii”, cu stimulente suplimentare pentru că ai amabilitatea să-ţi realizezi sarcinile de serviciu.

Nu! Tu, omule de afaceri român din agricultură, tu eşti ca şi noi, NERESEMNAT. Tu nu te laşi pentru că iubeşti pământul, pentru că eşti mândru de tot ce realizezi cu propria sudoare, nu cu “comisioane”, şi mai ales pentru că tu ştii că tu reprezinţi viitorul.

Noi cei de la Noua Republică cunoaştem problemele tale pentru că ne-am lovit la rândul nostru de ele. De aceea, prin propunerile noastre pentru programul de guvernare vizăm eliminarea din legislaţie a acelor prevederi prin care statul ne calculează impozit pe profit pentru câştiguri teoretice, nerealizate. Dorim ca Statul să fie partener cu aceleaşi obligaţii faţă de mine, simplu contribuabil, pe care le am şi eu faţă de el. Dacă statul îmi calculează dobânzi şi penalităţi pentru obligaţiile neonorate, în aceeaşi măsură statul trebuie să-mi plătească dobânzi şi penalităţi pentru obligaţiile lui faţă de mine. Şi pentru ca acest lucru să se întâmple, legislaţia va trebui modificată în sensul în care, pentru fiecare obligaţie a statului faţă de mine să existe un termen scadent rezonabil şi echivalent cu termenele scadente pe care noi, în calitate de contribuabili, le avem faţă de Măria sa Statul.

Statul nu trebuie să se mai comporte ca un haiduc care ia de la cei pe care îi crede bogaţi şi dă la cei pe care îi crede săraci. Statul trebuie să aibă un rol minimal, de arbitru. Statul nu trebuie să ajute pe nimeni. Noi, comunităţile, ar trebui să-i ajutăm pe cei aflaţi în suferinţă, pentru că noi, comunitatea, ştim cel mai bine cine este sărac şi cine mimează sărăcia, cine are nevoie de ajutor pentru că singur nu se poate descurca şi cine nu are chef să muncească. Dacă ajung bogat pe munca mea, statul trebuie să facă o plecăciune, pentru că munca mea îi aduce şi lui bogăţie.

Aceasta este concepţia de bază a Noii Republici. Noi sărbătorim munca, nu statul la coadă cu mâna întinsă, venerăm Stejarul străjuind drept peste secole, nu trestia ce se pleacă în bătaia vântului. Ştim că sunt mulţi ca noi, trebuie doar să ne găsim şi să ne unim forţele

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s