Ponta: Legea educaţiei ar putea fi schimbată până la sfârşitul anului. Are prevederi aberante

http://www.mediafax.ro

Victor Ponta a afirmat, după ce a participat la discuţii cu reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, unde a venit însoţit de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, că aşteaptă „soluţia legală, corectă şi echitabilă” pentru această instituţie de învăţământ.

„Sunt aici alături de ministrul Educaţiei, sarcina principală evident îi aparţine ministrului Educaţiei, pentru a discuta cu conducerea şi cu cadrele didactice din cadrul UMF soluţia legală, corectă şi echitabilă pentru ca această universitate de mare prestigiu să-şi desfăşoare activitatea în interesul studenţilor, în interesul celor care ar beneficia de viitorii medici şi într-un final în interesul cadrelor didactice. Din punctul meu de vedere – şi am spus lucrul acesta şi când eram în opoziţie, o spun cu atât mai mult acum, când sunt la conducerea Guvernului – nu este o idee bună şi nu trebuie să avem facultăţi separate„, a afirmat premierul.

El a adăugat că, pe de altă parte, UMF Târgu Mureş este declarată, prin Legea educaţiei, universitate multiculturală, şi ca atare va trebui să asigure reprezentanţi maghiari în structurile de conducere ale Universităţii, în proporţie de o treime, în timp ce românii ar trebui să constituie celelalte două treimi.

„Astă-seară vreau şi aştept de la ministrul Educaţiei şi de la conducerea universităţii, de la cadrele didactice, să existe nişte progrese reale şi nişte soluţii corecte şi juste, pentru ca universitatea să continue să funcţioneze în interesul studenţilor şi al cadrelor didactice. Conform legii, şi universitatea de aici va funcţiona ca toate celelalte universităţi, conform prevederilor din Legea educaţiei”, a spus Ponta.

În opinia premierului, însă, Legea educaţiei are „prevederi aberante”, „care împiedică, de fapt, promovarea unor noi cadre didactice”, la toate universităţile din ţară.

„Universitatea de aici, ca şi toate universităţile din ţară, sunt afectate de acele prevederi aberante cuprinse în urmă cu un an şi jumătate, aproape doi ani, în Legea educaţiei, prevederi care împiedică, de fapt, promovarea unor noi cadre didactice. Astă-seară am auzit şi aici ceea ce de altfel se întâmplă în mai toate universităţile româneşti – din cauza unei legi negândite şi promovate de un ministru şi de nişte oameni care habar n-aveau cum funcţionează învăţământul universitar în toată ţara – nu doar la Târgu Mureş, şi la Bucureşti, şi la Cluj, şi la Iaşi – de un an şi jumătate nu mai promovează profesori tineri, pentru că au fost puse condiţii de aşa natură încât să nu le îndeplinească nimeni”, a spus Ponta.

Întrebat dacă Legea educaţiei ar urma să fie schimbată, Ponta a răspuns afirmativ, arătând că acest lucru ar putea să se producă până la sfârşitul anului.

„Posturile au fost blocate şi avansările în grade didactice şi în posturi didactice sunt imposibile în acest moment. Dacă mai putem anul acesta, foarte bine, dar orice schimbare va intra de anul viitor”, a arătat premierul.

La discuţii au participat şi liderii UDMR Frunda Gyorgy şi Borbely Laszlo, Ponta declarând că prezenţa celor doi a avut în vedere ideea „ca bătălia politică în România să nu ducă la derapaje de tip naţionalist din nicio parte”.

„Cu domnul Borbely şi cu domnul Frunda am discutat ceea ce reprezintă o prioritate pentru orice guvern al României: cum aplicăm legile ţării, cum aplicăm principiile europene, pentru ca bătălia politică în România să nu ducă la derapaje de tip naţionalist din nicio parte. Nu eu ca prim-ministru decid, am venit aici să dau un semnal că aştept din partea cadrelor didactice de aici, şi români, şi maghiari, să aplice legea şi să muncească împreună în interesul studenţilor. (…) Dânşii sunt în opoziţie, noi suntem la putere, dar asta nu înseamnă că nu dialogăm. Suntem într-o societate democratică, în care dacă nu avem dialog inevitabil ajungem la conflict. (…) Nu mi-au promis nimic pentru că nu le-am cerut nimic. Mă aştept de la politicienii de la UDMR şi de la politicienii de la USL la foarte multă responsabilitate. Şi repet, chiar dacă noi suntem la guvernare, ei sunt la opoziţie, până la urmă avem interesul de a trăi mai normal într-o ţară cât mai normală şi europeană„, a mai spus Ponta.

Aplicarea Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş a fost suspendată, în 4 mai, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Vicepremierul de atunci Marko Bela (UDMR) declara că Executivul trebuie să atace sentinţa Curţii de Apel Târgu Mureş, el susţinând că instanţa a făcut „un abuz”.

Guvernul Ungureanu a atacat cu recurs sentinţa de suspendare. Guvernul Ponta a decis, însă, să retragă recursul formulat de fostul Executiv.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s