Populism de limuzină

Mihail Neamtu septembrie 26, 2012

Amestec de naivitate și lipsă de experiență, credulitatea devine prostie atunci când e practicată sistematic. În viaţa noastră personală, uneori, cerem apropiaților noștri să fim mințiți: spune-mi o poveste frumoasă (chiar dacă ireală)! În viața politică, aplecăm urechea la vorbele diferiților demagogi.

Suntem cu atât mai vulnerabili cu cât ne afectează sărăcia materială și spirituală. Indigența te face victimă sigură a promisiunilor deșarte.

Pe de altă parte, nu cred în ipocrizia celor care, demonizând o singură persoană, ratează explicația unui amplu fenomen social: inerția USL și ascensiunea PP-DD în sondaje, pregătită prin nocturnele deloc chopiniene la OTV și culminând cu farsa privatizării Oltchim.

În România post-decembristă, socialismul latino (cu versiunea samba în orașul lui Mazăre și în varianta feudală de la Cornu, via Zambaccian & Rahova) are deja o istorie respectabilă. Nu vom face aici genealogia asistențialismului electoral. Să remarcăm doar câteva similarități sau raporturi izomorfice:

1. Între propunerile de supra-taxare făcute de un om inteligent, spălat și articulat (dl Liviu Voinea, secretar de stat în Guvernul Ponta) și discursul mimat împotriva ciocoimii susținut de un personaj exotic și inclasabil (dl Dan Diaconescu) diferențele țin numai de ambalaj. Doctrina e, pe fond, aceeași.

2. Stânga rămâne matricea unde se întâlnesc doctrina amendării celor bogați cu elanul naționalizării pierderilor companiilor de stat (și al privatizării profitului). Stânga camuflează cleptocrația invocând interesul național și importanța Statului social, al cărui țel unic pare a fi – în discursul premierului Ponta calchiat după Conul Leonida – plata salariilor:  Treaba statului, domnule, el ce grije are? pentru ce-l avem pe el? e datoria lui să-ngrijească să aibă oamenii lefurile la vreme…

Cum să combați pesta acestui populism ieftin? Prin recurs la adevărul faptelor și al principiilor economiei de piață? Cum să potolești setea de autism și etatism, spunîndu-le unor cetățeni trădați de partide și sindicate că Statul există doar pentru a administra, în limite precise, binele comun? Cum să le vorbești despre speranță și optimism milioanelor de români dezgustați, dezamăgiți și adânciți în disperare și neputință? Cum să trezești reacția milioanelor de oameni cinstiți în fața oceanului de ipocrizie și minciună?

Populismul politic trebuie combătut prin recursul la amintirile crude ale tranziției post-comuniste.

 

Să ne amintim de frenezia creșterii fenomenului Caritas în Transilvania anului 1993. Aflat atunci sub umbrela Guvernului Văcăroiu, actualul Ministru al Finanțelor, dl Florin Georgescu a lăsat dezvoltarea nestingherită a schemelor piramidale. Serviciile secrete au și ele o responsabilitate, ca și presa dornică (prin gura unui Tatulici) să-l eroizeze pe escrocul Ioan Stoica.

Putem uita drama milioanelor de cetățeni înșelați la Cluj, pe fondul credulității mimetice și al unei totale lipse de educație financiară? Putem ignora modul în care s-a rafinat mai târziu populismul financiar în varianta Fondului Național de Investiții (demers garantat de către CEC și, implicit, Banca Națională): alte milioane de români au fost păgubiți de SOV – patron de litere, mass-media, arte și jacuzzi politic.

Populismul politic are acum un naș cu televiziune. Între promisiunea lui Mircea Geoană din campania prezidențială (când oferea 20,000 euro tinerilor repatriați) și făgăduințele lui Dan Diaconescu din campania pentru parlamentare (care promite băștinașilor 20,000 euro), diferența e de ordin estetic. Fondul imposturii politice și al ipocriziei morale este același. Dintr-un Ferrari condus la Monte Carlo sau dintr-un Rolls-Royce condus prin Ferentari, plânsul și sughițul prezidențiabil pe umerii săracilor exprimă aceeași autenticitate.

Toate pleacă de la credulitate, sărăcie, dezinformare și lipsă de experiență.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s