Profil de candidat: Mihail Ştefănescu (Senat, Colegiul 2, Brăila)

 

Postat de

| 12/11/2012

Mihail Ştefănescu se recomandă ca fiu al Brăilei. Rareori mai avem timp să ne gândim că împărţim cu ceilalţi un spaţiu specific, cu o anumită culoare şi indentitate. De altfel, sentimentul că aparţinem unei comunităţi e mai degrabă absent, încât spontaneitatea cu care Mihail Ştefănescu se recunoaşte fiu al Brăilei, pentru mine, o citadină care a dezvoltat anxietăţile şi timidităţile oricărui tânăr asfixiat de betoane, este prilej de mirare.

Îl găsesc pe Mihail Ştefănescu afin străzilor cu case vechi din Brăila, care au rezistat stihiei comuniste, dar ferite cumva şi de spiritul improvizaţiei începutului de tranziţie sau de învecinarea agresivă a construcţiilor postmoderne asimetrice, neprietenoase. Născut şi crescut pe str. Orientului, în apropierea Dunării, într-o casă în care locuiau alături români şi greci, Mihail absoarbe reflexele cosmopolite ale oraşului-port. Nu mă îndoiesc că ceva din verva şi fermentul vechilor comercianţi brăileni, pentru care ”cuvântul dat ţinea loc de contract semnat şi parafat”, îi animă personalitatea.

Mihail provine dintr-o familie modestă, părinţii săi reuşind să aibă meserii onorabile în ciuda faptului că originea ”nesănătoasă” (bunici chiaburi) nu le-a permis să urmeze o facultate.

După ce termină Liceul Industrial de Construcţii Maşini – secţia Construcţii Nave – din Brăila, se înscrie la Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare, Bucureşti. Pasionat de muzică, frecventează celebrul bar Lăptăria lui Enache şi se regăseşte printre apropiaţii lui  Johnny Răducanu cu care împărtăşeşte poveşti şi amintiri despre Brăila. Un timp, pasiunea lui Mihail pentru muzică se manifestă şi direct, ca toboşar al trupei studenţeşti de rock Torent.

În 1994 dă curs neastâmpărului antreprenorial şi îşi dezvoltă propriile afaceri în domeniul construcţiilor metalice şi al amenajărilor piscicole. Instinctiv, dar şi reflectând experienţa punerii pe picioare a unei afaceri, Mihail Stefănescu este un om de dreapta. Însă, înainte de toate, consideră că valorile dreptei ţin de verticalitatea omului. E nedemn să minţi, să furi, să te faci că munceşti, să aştepţi întotdeauna ca altcineva (statul) să-ţi rezolve problemele şi să-ţi vinzi votul pentru o sticlă de ulei şi un pachet de făină. Munca îţi redă demnitatea. fiind cel mai sigur mod de a ieşi din sărăcie.

Ca antreprenor înţelege necesitatea degajării unui mediu de afaceri cât mai atractiv, prin măsuri de relaxare fiscală (reducerea graduală a CAS şi a TVA-ului) şi diminuare a birocraţiei. Reglementarea excesivă şi suprataxarea sunt de fapt semnele unui stat slab, neputinicios în a reduce corupţia, risipa şi incompetenţa, şi care îşi acoperă deficitul de bani şi de autoritate printr-o ingerinţă crescută pe piaţa privată.

Având şi expertiză în domeniul agriculturii, Mihail Ştefănescu propune un program de continuarea a modernizării agriculturii prin creşterea investiţiilor în sisteme de irigaţii care beneficiază de un randament ridicat şi un consum minim de energie, susţinerea utilizării energiei alternative, proiectarea şi executarea unor scheme de irigare folosindu-se metodele de udare prin brazde şi picurare, reabilitarea infrastructurii rurale, în primul rând de transporturi, toate completate de facilităţi fiscale şi oportunităţi care să reducă exodul din mediul rural şi să-i stimuleze pe cei plecaţi să se întoarcă.

Mihail Ştefănescu este căsătorit, soţia sa fiind un renumit economist în Brăila, şi are doi copii, o fată şi un băiat, despre care spune cu mândrie că i-a învăţat să se bazeze în primul rând pe forţele proprii.

Din Brăila, care acum un secol cunoştea prosperitatea şi fervoarea de mare centru comercial unde se stabilea preţul la grâne pentru întreaga Europă, din insolitul şi nostalgicul oraş al lui Panait Istrati şi Johnny Răducanu, vă propunem un candidat pentru care în muzică, în afaceri, dar şi în politică e importantă pasiunea pe care o trezeşte slujirea unei cauze mai înalte decât tine însuţi. În politică e nevoie şi de ideal.

Susţine-l pe Mihail Ştefănescu cu LIKE & SHARE pe pagina sa oficială de Facebook!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s