Ştefan Vlaston (Noua Republică): Perspective economice sumbre pentru 2013

In fine, a aflat si Victor Ponta ce stia tot satul, mai putin votantii USL: “In mod sigur anul viitor este un an dificil, dar, din fericire, avem stabilitate si putem gandi lucrurile nu pentru o luna sau doua, ci pentru patru ani. Asta inseamna ca vor fi decizii care nu ne vor atrage laude, prin care vom supara oameni”.

In campanie spunea altceva, ca guvernarea Boc-Basescu a fost catastrofala, incompetenta, a taiat salariile si pensiile, n-a stiut decat lectia austeritatii, nu si pe aceea a cresterii economice.

Si abia acum, dupa ce a pacalit 4,5 milioane de romani, ca daca vine USL la guvernare va curge lapte si miere, Victor Ponta o da la intors. Vor fi decizii care vor supara oamenii. Adica, posibil tot in luna mai, vor fi alte taieri de salarii bugetare si pensii. Ce alte decizii ar putea supara oamenii?

Fiecare economist are propria lui teorie si pachet de solutii, de cele mai multe ori in contradictie cu ale altor economisti, si toti se plang ca nu sunt ascultati de factorii de decizie.

Sa vedem cum se vede de la nespecialisti problematica economica.
Guvernele nu pot „conduce” economiile capitaliste, mai ales pe cele cu piete globalizate. Nu sunt proprietare de mijloace de productie, n-au instrumente de tipul CSP (Consiliul de Stat al Planificarii). Iar cand au entitati economice in proprietate, acestea falimenteaza rapid.
Guvernele pot doar „influenta” cresterea economiei, in principal prin: fiscalitate redusa, investitii guvernamentale, stipendii alocate anumitor zone economice, formarea profesionala si politici publice adecvate.
Masurile de la 2. Sunt posibile doar daca guvernele ar avea bani, bani proveniti dintr-o economie bazata pe o serioasa productie de bunuri si servicii vandabile si cu valoare adaugata mare.
Suntem intr-un cerc vicios ireductibil. Guvernul nu poate ajuta o economie firava, pentru ca nu are resursele necesare provenind tocmai de la aceasta economie firava.

Ce solutii ar fi?

Banii europeni, nerambursabili, ar insemna o importanta gura de oxigen. Nu suntem in stare sa-i absorbim, cum a facut Polonia, care aproape nu simte criza. Si nici n-am avut bunul simt sa externalizam managementul si auditul absorbtiei fondurilor europene. Ca sa nu-si bage altcineva nasul in propriile afaceri si smecherii.

Reducerea cheltuielilor de functionare a statului. Din pacate, aruncarea brusca in economia privata, a catorva sute de mii de bugetari, este inumana, atata timp cat aceasta nu este capabila sa-i absoarba. Tot in seama statului ar ramane, la somaj si apoi prin ajutoare sociale. Reducereaa cheltuielilor facuta lent si progresiv este necesara si fezabila.

Asta a incercat, si in parte a reusit, guvernarea Boc. A redus cu 200.000 numarul de bugetari in trei ani. Trebuie continuat, simultan cu extinderea informatizarii si a aplicatiilor informatice in administratia centrala si locala.

Din pacate, populatia nu are rabdare 8-12 ani pentru a se vedea si rezultatele. Dar orice guvern ar veni nu are ce face. Nimeni nu poate face din economie bici, in cateva luni, nici macar in cativa ani.

Refacerea cultului muncii si al lucrului bine facut, pierdut in anii comunismului si post comunismului, se poate face doar daca rasplata muncii este strict in concordanta cu performanta si rezultatele muncii. Mai ales la bugetari. Fara aceasta legatura directa nu exista sanse de redresare economica.

Raman banii de imprumut. Avem judecatori, cenzori, severi si care nu pot fi pacaliti. UE si FMI. Si sa vrem nu mai putem iesi din zona lor de influenta pentru ca ne sufocam fara banii ieftini sau nerambursabili pe care ii capatam de la aceste foruri. Aceasta e sansa Romaniei, care opreste polticienii, oricare ar fi, sa faca prostii mari in economie.

Cel mai probabil, Victor Ponta a devenit constient ca FMI nu va incheia un nou acord cu Romania, pentru ca nu a indeplinit obligatiile asumate prin precedentul acord, in principal privatizari si instalarea managementului privat la un numar de companii de stat.

Barroso va ridica si el problema celor 11 puncte din lista predata lui Victor Ponta. Dintre care, doar cateva au fost indeplinite. Grosul cerintelor n-au fost.

Si una e sa te imprumuti cu 3% dobanda, si alta cu 6-10-12%, cat iti cer creditorii-rapitori, cand te prind la inghesuiala. Daca ajungem aici, Grecia scrie pe fruntile noastre.

Ar mai fi necesar un mecanism agresiv de atragere a investitiilor straine, cu sacrificii importante din active inca de stat. Un program eficient de formare profesionala, astfel incat piata muncii romanesti sa devina atractiva. Nimeni nu vine cu bani in Romanie daca nu gaseste conditii atractive de crestere a profitului.

Situatia este asa de grava, incat Victor Ponta a devenit concesiv si fata de Traian Basescu, spre disperarea taberei Voiculescu-Antonescu-Dragnea. Nu numai ca a semnat acordul de colaborare institutionala, dar a declarat ca presedintele Basescu poate respinge propunerile Monei Pivniceru pentru sefii parchetelor, dar ca, in acest caz, vor trebui reluate procedurile.

Basescu este singurul oficial roman care ar putea, eventual, sa inmoaie pe Barroso, Merkel si conducerea FMI, iar Victor Ponta stie si el foarte bine acest lucru.

In concluzie, in ianuarie, cu ocazia prezentarii bugetului si venirii delegatiei FMI vom afla ca stam cat se poate de prost. Ca restrangerile aparatului bugetar si/sau scaderea pensiilor si salariilor bugetare nu poate fi ocolita. S-a intamplat si se intampla si in alte tari, nu putem fi noi ocoliti numai ca suntem condusi de USL, expert in crestere economica si evitarea austeritatii.

O singura dorinta asa avea. Daca va fi sa fie, sa le anunte Victor Ponta tot la inceputul lui mai. Asa, pentru istorie…

 

http://www.contributors.ro/fara-categorie/perspective-economice-sumbre-pentru-2013/

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s