Mihail Neamţu:Pentru Guvernul Ponta, Festivalul Enescu nu aduce voturi!

63740_4485258884528_1842404182_n(1)Plagiatorul din Gorj se agita. Ceva il deranjeaza: cultura. TVR Cultural a fost desfiintat. ICR e politizat si nepotizat pina la exasperare.

Plagiatorul, un om caruia operele autentice si ideile originale ii sunt total straine, a declarat ca Festivalul „George Enescu” are un buget „ca pentru o tara bogata”. O spune socialistul-caviar, obisnuit cu vacantele in Dubai si cursele la Monte Carlo…

Discutia despre finantarea culturii e, principial, oportuna. Noua Republica a sustinut mereu o lege a mecenatului prin care capitalul privat sa gaseasca in cultura un magnet investitional.

Curios, insa, pentru Victor-Viorel Ponta nu e aberanta finantarea din bani publici a unor spectacole de tipul „Vanghelion”. Nici sponsorizarea mascata a activitatilor USL prin banii Consiliilor Locale sau Judetene.

Tinta Premierului este cultura inalta si valorile spirituale. De ce? Pentru ca, in plin populism mediatic, vioara Stradivarius nu aduce voturi!

In regimul Uniunii Socialiste, se anunta taieri pe toata linia in ce priveste artele frumoase. Razboiul socialistilor cu intelectualii si cu artistii continua. Dupa modelul ICR sau Festivalul George Enescu, se alege o institutie care functioneaza, dupa care este distrusa sau sugrumata financiar. Ce soarta va avea, ne intrebam, cercetarea fundamentala din marile laboratoare? Dupa ce criterii materialist-dialectice vor fi cintarite studiile umaniste?

Iubitorii muzicii din Romania si milioanele de telespectatori Mezzo din intreaga lume se asteapta ca urmatoarea editie a Festivalului Enescu sa aiba un buget de tara saraca material si intunecata spiritual. Nu existau alte prioritati?

Ne intrebam daca pierderea a miliarde de euro in majoritatea companiilor de Stat (de la CFR si Oltchim pina la Tarom), laolalta cu risipa uriasa din Sanatate, nu ar trebui mai stopate, inainte ca valorile autentice ale culturii romanesti sa fie supuse rectificarilor bugetare.

Ii reamintim Premierului Ponta ca viata si demnitatea unei natiuni rezulta din contractul nevazut scris (precum Festivalul Enescu) intre cei care au fost (mari compozitori), cei care sunt (mari interpreti) si cei care vor fi (melomanii secolului XXI). Va intelege oare asta?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s