Guvernul naţionalizează spitalele şi fondurile de asigurări

Postat de

| 12/01/2013

Sănătatea se reîntoarce în era comunistă. Ministrul „liberal” al Sănătăţii a anunţat că intenţionează să readucă spitalele judeţene la Ministerul Sănătăţii. Începutul de descentralizare care a avut loc în timpul guvernărilor anterioare, care a adus spitalele judeţene acolo unde le era locul, şi anume în proprietatea Consiliilor Judeţene, nu este pe placul ministului Nicolăescu care, ca un „liberal” ce se pretinde, le doreşte în subordinea Ministerului, deci a Statului centralizat.

Centralizarea i se pare dlui Nicolăescu o măsură liberală, fară de care domnia sa şi-ar pierde obiectul muncii. Cum să fie ministru şi să nu poată numi directorii de spital? Cum să fie ministru şi să nu poată influenţa licitaţiile pe sume mari de bani pentru achiziţia aparaturii medicale şi a medicamentelor? Argumentele sale populiste, precum acela că spitalele de urgenţă sunt pentru toată populaţia şi prin apartenenţa la Consiliul Judeţean ar fi discriminată populaţia din alte judeţe, sunt false.

Şi acum spitalele judeţene sunt administrate după regulile stabilite de Ministerul Sănătăţii şi sunt accesibile tuturor. Consiliul Judeţean are numai proprietatea lor şi are dreptul să numească managerul spitalelor, prin concurs. Regulile după care se administrează spitalele aparţin Ministerului şi Direcţiilor de Sănătate Publică ce sunt subordonate aceluiaşi minister. Controlul activităţii spitalelor se face de către aceste instituţii şi de către CNAS, cea care furnizează banii asiguraţilor pentru îngrijirile medicale acordate în aceste spitale.

Prin urmare, descentralizarea a avut loc numai în privinţa proprietăţii şi a numirii conducerii spitalelor. De ce este atunci necesară recentralizarea? Multe judeţe au făcut planuri de investiţii în aceste spitale şi unele au trecut chiar la fapte pentru a moderniza unităţile spitaliceşti de care beneficiază, în cea mai mare parte, locuitorii judeţelor respective. A le readuce în proprietatea Statului înseamnă naţionalizare, care nu se justifică decât prin dorinţa de putere discreţionară pe care a arătat-o, în nenumărate rânduri, proaspătul ministru.

Cu aceeaşi ocazie, dl Nicolăescu ne anunţă că va rezilia contractele CNAS cu spitalele private. O altă măsură „liberală” ― punerea în inferioritate a instituţiilor private faţă de cele de stat. Prin aceasta urmăreşte creşterea veniturilor spitalelor publice. Oare, ca economist ce este, nu înţelege că vor creşte proporţional şi cheltuielile acestora, că persoanele care beneficiau de servicii de sănătate în spitalele private, plătind direct numai diferenţa dintre costul serviciului în unităţile private şi cele publice, vor solicita acele servicii în spitalele publice? Rezultatul va fi supraîncărcarea acestora şi falimentarea celor private unde pacienţii puteau beneficia de servicii de calitate superioară, cel puţin din punct de vedere al atitudinii personalului şi a condiţiilor hoteliere. Mai puţini pacienţi îşi vor permite să plătească o sumă în plus în privat şi se vor adresa spitalelor de stat unde vor îngroşa rândul celor nemulţumiţi de serviciile de acolo.

În plus, cu ce drept schimbă dl Ministru regulile jocului după ce spitalele private şi-au făcut un plan de afaceri bazându-se pe legislaţia care le permite să preia o parte din cheltuielile lor din asigurarea obligatorie pe care pacienţii o plătesc la CNAS? Afirmaţia că multe din contractele încheiate între CNAS şi spitalele private sunt în favoarea instituţiei private şi în defavoarea CNAS şi că în aceste instituţii private se petrec abuzuri, poate fi adevărată, dar cine îl opreşte pe dl Ministru să reevalueze contractele, să controleze şi să sancţioneze abuzurile? Deţine toate pârghiile. Subordonaţii săi au aceste atribuţii. A-i pedepsii pe toţi pentru abuzul unora este, însă, cu siguranţă, încă o măsură „liberală” imaginată de partidul dlui Antonescu.

Şi cu ce drept dl Ministru obligă pacienţii să folosească banii lor de asigurare numai în unităţile de stat? I-a întrebat cineva pe plătitorii de contribuţii la asigurarea de sănătate obligatorie dacă sunt de acord cu această decizie? Oare dl Nicolăescu nu înţelege că banii colectaţi de CNAS sunt banii privaţi ai asiguraţilor şi că Statul nu poate beneficia de ei după bunul său plac?

Pare că „liberalul” Nicolăescu este mai comunist chiar decât şeful său Ponta şi că abuzurile petrecute în guvernarea comunistă sunt pe cale să se petreacă din nou în guvernarea actuală.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s