Reinventarea comunităţilor

Postat de

| 16/01/2013Primăria Tecuci

Mandatul cu care este investit un primar nu trebuie să însemne automat şi renunţarea la orice implicare şi interes activ din partea cetăţenilor. Mandatul aleşilor ar trebui dublat de o comunitate conştientă de drepturile sale, care fiind direct interesată de problemele cu care se confruntă, ar constitui fondul critic şi constructiv de care primarul şi consilierii vor fi nevoiţi să ţină seama.

O reacţie structurată, unitară, şi nu doar nemulţumiri şuşotite de unii sau alţii pe la colţuri, sau defulate pe câte un blog, i-ar aduce pe primari cu ”picioarele pe pământ”, i-ar soma la mai multă responsabilitate şi transparenţă, le-ar aduce aminte că se află în slujba unei comunităţi şi nu sunt doar ”mai marii” unei colectivităţi amorfe şi uşor de manipulat. Pe lângă borduri, câteva bănci prin parcuri şi spectacole de revelion, ar trebui să fim sensibili şi la respectarea legilor, a modului de cheltuire a banilor publici; nu doar pensiile şi salariile mici ar trebui să ne îngrijoreze ci şi atacul continuu, când subteran şi insinuos, când frontal, asupra independenţei justiţiei.

Nu cred în utopii, dar o societate în care anomia, promiscuitatea mass-mediei, dispreţul faţă de lege, promovarea penalilor, impostorilor şi izolarea oamenilor politici oneşti, se acutizează şi generalizează, pare să nu fie la fel de ”imposibilă”. Dacă vulgarităţile şi intoxicările acaparează spaţiul public cu atâta virulenţă, probabil că nu sunt prea mulţi cei care resimt nevoia de a gândi şi trăi un spaţiu comun şi, astfel, un bine comun.

Nu ştiu să avem comunităţi adevărate. Sentimentul apartenenţei la o comunitate ne lipseşte, nu gândim şi nu ne reprezentăm binele comun, nu trăim în oraşul nostru ca într-o comunitate şi nu avem cu ceilalţi un destin comun. O comunitate nu are înţelesul unei colectivităţi. O comunitate este orientată de valori comune, de proiecte comune, are o tradiţie, o continuite, o identitate.

Oricum ar fi, suntem responsabili pentru spaţiul din jur (social, economic, cultural, politic). Suntem datori să-l împrospătăm, să-l ordonăm, să-l reorientăm valoric.

În Tecuci, Daniel Buchir, membru al Noii Republici, cu o inteligenţă aderentă la viaţa socială şi politică a urbei, duce o astfel de luptă de responsabilizare, sancţionând neregulile şi găsind soluţii pentru revenirea la normalitate. Întrucât Primarul Mun. Tecuci, Gerhardt Daniel Ţuchel, a ”intrat” în oraş pe cai mari, cu promisiuni electorale care mai de care mai ”gratuite” dar repede abandonate, Daniel Buchir a iniţiat o petiţie on-line: ”Referendum pentru demiterea primarului Mun. Tecuci”. Un semnal de alarmă pentru aleşii care cred că-s de capul lor, dar şi pentru cetăţenii obişnuiţi care ar trebui să reacţioneze şi să folosească mijloacele de exprimare şi posibilităţile legale pe care le au la îndemână pentru a institui normalitatea.

Demersul său a fost binevenit, tecucenii semnatari găsindu-şi un spaţiu delimitat în care să-şi expună nemulţumirile şi să participe la dezbateri despre problemele care îi interesează, cu atât mai mult cu cât presa scrisă în Tecuci este aproape inexistentă, un post local de televiziune lipseşte, iar actualul primar după ce promisese în campania electorală întâlniri săptămânale cu tecucenii, de la ” înscăunare” este mai mult absent, fiind primar prin ”delegare”. După două mandate de primar în comuna Ţepu (Jud. Galaţi – 2004-2012), Daniel Ţuchel nu se împacă prea bine nici cu programul fix de lucru şi nici cu exigenţele de transparenţă şi informare a cetăţenilor, aşa că într-o şedinţă a Consiliului Local Tecuci a interzis jurnaliştilor să filmeze sau să inregistreze audio şedinţa, şi l-a dat afară pe unul dintre conisileri locali care apăra dreptul presei de a informa.

În principal, nemulţumirile semnatarilor sunt legate de faptul că primarul nu a luat în serios nici una dintre promisiunile electorale: transport gratuit pentru elevi şi pensionari, izolarea termică a tuturor blocurilor din Tecuci, construirea unui centru social pentru bătrâni, rezolvarea problemei câinilor comunitari, reabilitarea parcurilor. Măcar pentru una dintre aceste promisiuni ar fi trebuit să fie vizibil un interes deosebit în cele 7 luni de la câştigarea mandatului. În schimb, longevivul edil a avut alte priorităţi, deplasări, concedii, s-a implicat activ în campania electorală a candidatului USL la parlamentare în timpul pentru care era plătit din banii publici să-şi exercite atribuţiile de primar al Tecuciului. O practică de altfel veche, obişnuită şi cu nimic contrară bunului simţ. Şi în timp ce era primar al comunei Ţepu, Daniel Ţuchel lucra la campania sa electorală din Tecuci. A împăcat capra şi varza prin misterul ubicuităţii şi puterea de simbol pe care o reprezintă un primar într-o unitate administrativă, problemele putând fi rezolvate şi fără prezenţa fizică a acestuia.

În campania electorală din această iarnă, pentru alegerile parlamentare, geamurile primăriei din Tecuci erau garnisite cu afişe electorale ale candidaţilor USL. Iarăşi nimic contrariant, care să ridice întrebări şi să provoace indignare. Afişele au tronat pe geamurile instituţiei mai bine de o săptămână, primarul însuşi, beneficiind de puterile supranaturale ale ubicuităţii, a fost şi nu a fost în cunoştinţă de cauză, ba prezent în Tecuci, ba pe alte meleaguri, pare să nu fi ştiut nimic. De tot hazul a fost răspunsul viceprimarului care, contactat de un jurnalist, a găsit o rezolvare rapidă, invitându-i şi pe ceilalţi competitori politici ”să se afişeze electoral” pe geamurile primăriei: ”dacă ei vor, pe noi nu ne deranjează” şi ”oricum afişele nu erau pentru funcţionarii publici ai primăriei, ci pentru exterior”.

Primele poze au fost făcute de Daniel Buchir pe 12 noiembrie şi, după un tur prin presa gălăţeană şi Evenimentul zilei (14 noiembrie), afişele au fost dezlipite abia pe 19 noiembrie în urma unor contestaţii şi a deciziei BEJ Tecuci. Faptul că viceprimarul nici măcar nu şi-a pus problema legalităţii afişajului electoral într-o instituţie publică, pe lângă prostie, nu indică decât o desconsiderare în cascadă faţă de tot ce înseamnă o instituţie de interes public, legi, comunitatea în slujba căreia se află, electorat etc. Metehne moştenite probabil din Ţepu, unde nici primarului Daniel Gerhardt Ţuchel nu-i era prea clară diferenţa între partid, afacerea soţiei şi instituţia primăriei, şi unde nu s-ar fi găsit probabil nimeni să reclame flagrantul.

Se pare că nu vom avea o societate normală şi aleşi responsabili oricât am înjura politicienii sau ne-am zbate să susţintem doi-trei oameni politici oneşti, dacă nu vom provoca naşterea şi coagularea unor comunităţi care să aleagă în cunoştinţă de cauză. Este şi ceea ce şi-a propus Daniel Buchir prin petiţia on-line iniţiată: să provoace responsabilizarea şi implicarea câtor mai mulţi tecuceni în viaţa urbei.

Petiţia pentru demiterea primarului Mun. Tecuci, reflectată în presa locală şi numărând aproape 100 de semnături în numai 5 zile (suficient cât să apară comentarii răuvoitoare şi chiar ameninţări telefonice că se vor depune plângeri la poliţie, invocându-se numele a trei angajaţi ai unei instituţii publice din Tecuci, care apar la semnatari, deşi persoanele respective nu au semnat) continuă să concentreze nemulţumirile existente ale tecucenilor şi să penalizeze derapajele unui primar excedat de interesele personale şi de partid.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s