Furaţi liniştiţi. USL veghează

Furaţi liniştiţi. USL veghează

Postat de

| 02/02/2013

USL, în loc să valorifice aspectele pozitive subliniate în ultimul Raport MCV, a declanşat mai curând un atac articulat la adresa Comisiei Europene. De pildă, Crin Antonescu a acuzat Comisia că “a vorbit cu totul exagerat, cu influenţă partizană”, premierul Victor Ponta a văzut în raport unele “erori materiale”, iar europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan, a sesizat, nici mai mult, nici mai puţin, că “mai multe recomandări ale Comisiei sunt cel puţin ciudate, bizare”; despre Mark Gray, Ivan a spus că acesta “a fost fie prost informat, fie rău intenţionat” în ceea ce priveşte problema imunităţii parlamentarilor.

Victor Ponta şi Crin Antonescu (FOTO: RomâniaLiberă.ro)

Dacă liderii USL vor să scoată ţara de sub monitorizarea Comisiei Europene, aşa cum se tot bat cu pumnii în piept în ultima vreme, ar trebui să-şi modifice radical maniera în care primesc recomandările Comisiei, deoarece, putem să-i imputăm Europei orice vrem noi, dar că ar fi rău-intenţionată în ceea ce priveşte reformarea ţării este pur şi simplu o prostie mare cât Palatul Parlamentului.

 Recomandările şi constatările Comisiei Europene sunt cât se poate de corecte. Printre altele, în raport se reţine că „progresele par foarte limitate în ceea ce privește prevenirea și pedepsirea corupției legate de achizițiile publice.” De asemenea, raportul amendează faptul că instrumentarea dosarelor de corupţie la nivel înalt în materia achiziţiilor publice durează foarte mult, existând „mari îndoieli cu privire la eficacitatea organelor de urmărire penală care gestionează aceste cazuri.”

 Până la acest moment, nu ştiu să existe o reacţie a Guvernului Ponta cu privire la problema risipei şi dezmăţului financiar din sfera achiziţiilor publice. Victor Ponta s-a plâns că el nu vede miniştrii cercetaţi penal şi că trebuie să fie vreo eroare materială pe undeva (Dragnea? Fenechiu?), iar lui Cătălin Ivan i se pare bizar că ni se recomandă să lăsam CSM-ului un rol mai mare în numirea procurorului general şi a procurorului-şef al DNA. Niciunul însă din liderii USL nu au avut ceva consistent de spus cu privire la stoparea abuzului în procesul cheltuirii banului public, deşi toţi românii ştiu că de fapt aici este marea problemă nerezolvată a României, piatra de încercare a oricărui nou guvern.

 Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât Victor Ponta deja ne-a avertizat că în visteria ţării nu sunt prea mulţi bani, iar datoriile statului sunt destul de împovărătoare. Prin urmare, se cer măsuri urgente pentru combaterea fraudelor în domeniul achiziţiilor publice, măsuri concrete, cu efect imediat, palpabil. Pentru acest deziderat, rolul procurorilor şi al judecătorilor este esenţial. Procurorii curajoşi, ajutaţi de poliţişti integri, şi magistraţii imparţiali pot scoate ţara din mlaştina corupţiei şi a fărădelegii.

 Comisia Europeană reţine că în România se aplică în continuare pedepse foarte mici în cazul funcționarilor implicați în dosare de fraudă în materie de achiziții publice, însă ignoranţa şi indolenţa USL e mai mare decât îşi poate imagina Europa. Nu o să auzim prea curând nici despre înăsprirea sancţiunilor, nici despre acţiuni efective de prevenire şi combatere a abuzului în gestionarea banului public.

 Deşi avem o Strategie Națională Anticorupție, salutată de către Comisie, liderii şi parlamentarii USL vorbesc foarte rar sau aproape deloc despre aceasta, fiind evident că lupta anticorupţie nu e o prioritate. Se pare că pentru Ponta et comp. e mai facil să se certe cu Europa, băţoşenia usl-istă de ţaţă otv-istă făcând mai mult rating decât anunţarea unor soluţii eficiente pentru a diminua prăduiala banului public.

http://www.nouarepublica.ro/furati-linistiti-usl-vegheaza/

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s