Liber la privilegii pentru parlamentarii gălăţeni

| 15/02/2013

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, se referea deunăzi la situaţia de incompatibilitate a deputatului PSD Aurel Nechita ca la un caz foarte complicat, care ar putea ”revoluţiona” legea ANI prinvind incompatibilităţile. Cazul Nechita ”va fi unul de manual pentru toată lumea”, formula sibilinic domnul Zgonea.

 45487_10151212786000825_1566829454_nCu siguranţă, înţelegerea unui asemenea caz nu e pentru muritorul de rând, nici măcar de nasul ANI şi al instanţei supreme. Comisia Juridică reunită va citi în globul de sticlă şi va decide dacă se impune debarcarea urgentă a lui Aurel Nechita sau i se va prelungi sejurul parlamentar până la noi alinieri astrale.

Dispreţul parlamentarilor USL faţă de lege şi separaţia puterilor în stat, faţă de cetăţenii ale căror interese ar trebui să le reprezinte, a întrecut de mult şi cele mai pesimiste aşteptări. A devenit o obişnuinţă asaltul mediatic, politic asupra justiţiei şi, în cele din urmă, legislativ.

Proiectul noului Statut al Senatorilor şi Deputaţilor consolidează protecţia parlamentarilor, ciuntind din independenţa şi eficienţa sistemului judiciar, şi e suficient să amintim eliminarea din acest proiect a articolului care prevede încetarea mandatului de senator şi deputat la data rămânerii definitive, prin necontestare, a raportului de evaluare ANI. În viziunea USL, Agenţia Naţională de Integritate trebuie îngropată, lăsându-i-se cel mult un rol consultativ şi în nici un caz posibilitatea de a decide cu privire la integritatea demnitarilor.

Nu întâmplător, Comisia Juridică din Parlament a hotărât de curând că deputatul PSD, Florin Costin Pâslaru, nu se alfă în conflict de interese, pe motiv că nu ar fi primit raportul de evaluare ANI pentru a-l contesta. Gureşul colaborator al Securităţii şi, pe cale de consecinţă, deputat PSD, şi-a angajat fiul la Biroul Parlamentar, în perioada 2009-2011. Raportul Ani (2011) de constatare a conflictului de interese a rămas definitiv prin necontestare, impunându-se revocarea din funcţie a deputatului şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică timp de trei ani. Hotărârea Comisie Juridice este fără temei, absurdă, pe site-ul ANI existând istoricul dosarului şi consemnarea adreselor trimise de ANI cu confirmare de primire, prin care deputatului i se aducea la cunoştinţă raportul de evaluare.

Nesocotirea justiţiei în cazul lui Aurel Nechita, ca şi în cel al lui Sergiu Andon şi Mircea Diaconu, este flagrantă, Parlamentul permiţându-şi să tergiverseze punerea în aplicare a hotărârii instanţei supreme, trimiţind-o spre analiză Comisiei Juridice din Parlament. Hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este obiect de discuţie şi de interpretare pentru Parlament, ea trebuie constatată şi aplicată imediat. Parlamentul trebuie să ia act de hotărârea instanţei supreme şi să anuleze mandatul de deputat al lui Aurel Nechita.

De ce consideră Valeriu Zgonea cazul lui Nechita ca fiind unul referinţă, şi de ce raportul ANI a fost trimis la Comsia Juridică care are nevoie de două săptămâni de zile pentru a întocmi un raport, când ar fi trebuit doar să se ia act de hotărârea instanţei supreme? Nu există un alt răspuns în afara dispreţului USL faţă de lege şi a nevoii de a subordona justiţia, dacă nu definitiv, măcar temporar şi parţial, creând imaginea unei justiţii slabe, ineficiente, dependente de interpretările şi avizele extra-specializate ale Comisiei Juridice a Parlamentului. Atenţionările Comisiei Europeane din raportul MCV sunt o bagatelă pentru majoritatea noastră parlamentară, nu o să vedem prea curând vreun parlamentar de bun simţ care, fiind declarat incompatibil de ANI, să-şi dea demisia, şi nici vreun consens parlamentar pentru găsirea unei formule de revocare mai rapidă a demnitarilor cu probleme de integritate.

Deputatul PSD, Aurel Nichita, ştiind de raportul ANI din 2011, abia în luna ianuarie a acestui an a catadicsit să demisioneze din funcţiile publice de conducere deţinute, şi nu putine la număr, doar trei. În timp ce-şi exercita mandatul de parlamentar, fruntaşul deputat cumula şi funcţia de decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii Dunărea de Jos, Galaţi, şi pe cea de şef al Secţiei Clinică Pediatrie II de la Spitalul pentru Copii ”Sf. Ioan” Galaţi, plus funcţia de preşedinte al Colegiului Medicilor Galaţi.

Nesimţirea şi batjocura dospesc la cald într-un Parlament devenit refugiul de lux al impostorilor, corupţilor, puşcăriabililor, condamnaţilor, incompatibililor, iar parlamentarii gălăţeni se află la loc de cinste în această grande famiglia. Un alt parlamentar gălăţean, Victor Paul Dobre, fost ministru delegat pentru Administraţie în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată (dosarul Referendumului) este protejat de aceeaşi Comisie Juridică a Parlamentului care a dispus neînceperea urmăririi penale.

În mod normal, în Galaţi, locurile a trei deputaţi ar trebui să devină vacante, urmând să se organizeze din nou alegeri, bineînţeles, dacă nu o visa premierul Ponta să păstreze neatinse scaunele celor trei împricinaţi, relicve pentru un viitor muzeu al celui mai corupt Parlament.

Cristina Dobreanu

Noua Republică Galaţi

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s