O altă dreaptă, un altfel de politică

Postat de

| 10/03/2013

Intr-un recent articol, profesorul Valentin Naumescu remarca:

„Sub impactul insidios dar necruţător al postmodernităţii, cele trei mari ideologii politice ale lumii moderne (liberalismul, conservatorismul şi socialismul) par să-şi fi epuizat resursele de a răspunde convingător şi concret problematicii actuale, de a atrage militanţi sau de a se converti în politici „pure ideologic”. „ Niciun partid, niciun lider şi nicio guvernare nu mai entuziasmează pe nimeni, nicio doctrină clasică nu mai naşte pasiuni: elitele intelectuale sunt tot mai sceptice, libertăţile individuale nu mai sunt suficiente pentru a genera creştere, democraţia şi tratatele se încovoaie sub presiunea populismelor de tot felul (practic singura ideologie cu succes electoral).

Fenomenul de globalizare, in primul rand al pietelor, crizele de tot felul, de la criza datoriilor suverane ale statelor, volumul derivatelor financiare, la crize de felul terorismului, imbatranirea populatiei, amenintari ecologice, somajul, criza resurselor esentiale vietii, energie, apa, hrana, toate aceste amenintari si provocari nu-si gasesc rezolvarea in cadrul actualei organizari politice ale statelor lumii.

Mai grav, coniventa dintre politicieni si bancheri, prin care primii isi cumpara voturi cu banii de la banci, iar, la schimb, bancherii se adapa din bugetele statelor, duce la situatii si dezechilibre extrem de periculoase, cum sunt acelea  din Grecia.

Si totusi, unde este solutia si rezolvarea?

Intr-un altfel de politica.

Stiu ca mai nimeni nu crede intr-o astfel de solutie. Dar, de data aceasta, dezechilibrele structurale la nivel planetar ameninta, pur si simplu, pacea sociala si evolutia echilibrata a omenirii. Manifestatiile de amploare, in capitale importante ale Europei, demonstreaza faptul ca rabdarea si intelegerea populatiei se apropie de sfarsit. A oamenilor simpli, care nu-si fac judecati de natura doctrinara sau politica. Vor sa traiasca decent, sa le fie rasplatita munca, sa gaseasca joburi in functie de pregatirea si capacitatea fiecaruia.

Prea mult timp  nu mai exista pentru revenirea la normal.

Sa continuam citatul din prof. Valentin Naumescu:

„La periferia lumii dezvoltate, noile democraţii estice nici nu mai au pretenţia unei vieţi politice doctrinare: oricine se poate alia cu oricine iar transferurile inter-partinice au luat aspectul comerţului cu fotbalişti între cluburile rivale, ceea ce contează este doar interesul personal şi de grup, cota pe piaţă şi preţul tranzacţiei propuse. Nu e de mirare că oamenii simt fluiditatea perimetrelor politice şi nu mai cred în nimeni şi nimic, şi nu e de neînţeles căutarea disperată a unei speranţe în dreptul unor comici şi oameni de televiziune care critică virulent pe toată lumea. Li se dă pretutindeni votul doar pe considerentul „să încercăm şi cu aceştia, că pe ceilalţi îi ştim”. Votul nu mai e despre doctrine şi programe (în caz că a fost vreodată) ci despre imaginea candidaţilor”.

Scorurile electorale ale unor partide din Italia, Romania, fara identitate electorala, alta decat „pomeni si asistenta”, ar trebui sa dea frisoane oamenilor constienti, care stiu sa citeasca evolutia politico-economica a statelor.

In aceasta situatie dramatica, ce are de facut dreapta din Romania?

Sa-si schimbe paradigma de functionare. Asa cum corect remarca Daniel Funeriu:

„acesta este marele eșec al partidelor: vor resurse fără să-și asume valori. Și pentru asta promovează oameni care știu să maximizeze resursele și nu să consolideze valorile. Iar atunci când accidental, e promovat un om care-și asumă valori e tratat ca un corp străin și rejectat. Asta ar fi adevărata schimbare: un partid cu oameni care să-și asume valori.”

Este nevoie de o dreapta curata, care sa nu aiba radacini in fesenism, sa nu trebuiasca sa dea socoteala pentru scheletele din dulapurile sefilor, sa nu fie canal de colectare a transfugilor de la alte partide, de stanga sau de dreapta, sa aiba o identitate doctrinara clara si expres definita.

Sa elaboreze politici publice adecvate stadiului si proiectului euro-atlantic al Romaniei. Sa construiasca un proiect de tara, in stransa complementaritate cu proiectele europene, care sa tina cont se atuurile importante ale tarii, geostrategice, care tin de potentialul agricol si turistic, de resursele minerale si energetice importante.

Exista multi politicieni curati si dedicati interesului national. Doar ca sunt raspanditi in cele cateva entitati politice de dreapta, sau care se revendica de dreapta.

Este momentul sa-si gaseasca un loc comun, sa nu-si risipeasca fortele pe lucruri neesentiale, pe lupte politice absurde si neproductive.

Uniunea Europeana a validat si aparat cuceririle privind independenta justitiei si reechibrarea economica a Romaniei, in timpul guvernarii Boc-Basescu.

Dupa cum a sanctionat cu asprime si cu succes derapajele de la principiile democratice si ale statului de drept la care s-a dedat guvernarea USL. Fara aceasta interventi energica, Romania s-ar scufunda acum in negura comunista, de care scapasem in urma cu 23 de ani.

Se cuvine sa multumim oficialilor europeni pentru sprijinul acordat, dar sa ne facem si singuri ordine in ograda.

Episodul electoral 2014 trebuie sa gaseasca dreapta curata functionala si unita. Alegerile prezidentiale ar putea deveni esentiale pentru apararea cuceririlor democratice din ultimii ani.

In caz contrar, prabusirea in extremism, populism si demagogie este inevitabila.

Avem suficient de multi cetateni responsabili si intelepti, care sa vada in viitor?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s