Oare n-a sosit momentul să descoperim cetățeanul, în locul clanului?

Între aranjamente de clan și atâtea nepotisme ieftine, sultanismul politic e principala moștenire turcească în România. Să mă explic.

Priviți întâi la promovările în agenții și ministere făcute de Ponta, de Antonescu sau de mici-mari baroni locali din alte partide. Doar nulități, impostori, oameni care subminează Statul român.

Sultanismul afirmă conducerea personală a despotului care dă firmanul (sau binecuvântarea politică) doar unor protejați. Puterea statului e instrumentul personal al stăpânului. Patrimoniul public e o prelungire a patrimoniului privat. Pe această logică s-a prăbușit un imperiu.

Într-un Stat corupt, poziția de „vizir” e ocupată de cumnați, verișori sau frați, de vreo surioară sau nășică, un cuscru ori fin. Puterea nu e a cetățenilor, ci a unei găști patronate de marele pașă.

Banul, lingușeala, favorurile și plăcerile dictează pentru Sultan agenda promovării supușilor în birocrația statală, iar nu competența dovedită obiectiv, într-un sistem de competențe ierarhice, bazat pe criterii meritocratice.

Sultanismul a fost moștenit în politica dâmbovițeană, alături de un noian de cuvinte turcești precum: bacșiș, peșcheș, beizadea, teșcherea, bașca, maidan, cioban, ghiveci, bairam, chef, cadînă…

Oare n-a sosit momentul să descoperim cetățeanul, în locul clanului? Oare nu vrem să promovăm individul? Oare nu putem fi moderni și competitivi, după un model occidental (de preferință anglo-saxon)?

Mihail Neamţu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s