Marius Stan risipeşte banii publici – NR Galaţi

| 01/04/2013

Filiala Judeţeană Galaţi a Partidului Noua Republică constată cu îngrijorare uşurinţa cu care primarul Mun. Galaţi, Marius Stan, risipeşte banii publici.

Sărbătorile de iarnă i-au costat pe gălăţeni aproximativ 500.000 euro pentru 8 spectacole, iar iluminatul festiv alţi 150.000 de euro în baza unui contract direcţionat.

După o lună întreagă de distracţie şi voie bună pe sute de mii de euro, anul curent a debutat sub aceleaşi auspicii, primarul organizând în luna februarie o gală de box ”sponsorizată” din bani publici, ocazie cu care bugetul local a fost scuturat de 150.000 euro, iar Guvernul de 50.000 euro. Banii de la stat sunt siguri, căci în privinţa unei sponsorizării private de 70.000 euro, avute în vedere de primar pentru amintita gală, sunt încă semne de întrebare. Astfel, în numai 3 luni de zile s-au cheltuit 850 000 de euro pe distracţie.

Marius Stan (FOTO Agerpres)

Noua Republică Galaţi priveşte cu rezerve mega-proiectele avute în vedere de primarul Marius Stan, menite să transforme peste noapte un oraş aflat cu un picior în Valea Jiului (Galaţiul fiind al doilea oraş din ţară cu rata cea mai ridicată a şomerilor neindemnizaţi) într-un mic Las Vegas: gală de box am avut, urmează un stadion-mall şi tunelul pe sub Dunăre.

Planuri mari, dar cum se face că ne împiedicăm în proasta gestionare a celor mai simple probleme: bordurile şi subvenţiile acordate pensionarilor?

Prima măsură luată de primar anul trecut, la început de mandat, a fost vopsirea în roşu-alb a bordurilor de pe str. Brăilei. În scurt timp, din cauza intemperiilor şi a schimbării de plan, toată munca şi banii s-au dus pe apa sâmbetei: culoarea semnalizatoare s-a scorojit, iar bordurile au fost scoase, întrucât scuarul din mijlocul străzii Brăilei urmează să fie amenajat cu fântâni arteziene. Orice răzgândire a edililor locali se face pe banii noştri.

De curând, s-a votat în Consililul Local, fără prea multă analiză, înlocuirea abonamentelor gratuite acordate pensionarilor pentru transportul în comun cu un număr de bilete gratuite. Astfel, pensionarii de peste 65 de ani, care până acum beneficiau de un abonament gratuit pe toate liniile, de la 1 martie au primit 30 de bilete gratuite, pensionarilor cu pensii de 350 de lei revenindu-le 15 bilete gratuite, iar şomerilor 10 bilete. N-a durat mult şi consilierii locali s-au gândit să schimbe schimbarea, venind cu propunerea ca pensionarii de peste 65 de ani să poată alege între abonamentul gratuit sau tichete. Aşa am aflat că primăria nu are o evidenţă clară a numărului de pensionari cu vârsta de peste 65 de ani şi, bineînţeles, nici a veniturilor acestora.

Noua Republică Galaţi consideră că întâi de toate s-ar fi impus întocmirea unei evidenţe clare, şi abia apoi redistribuirea subvenţiilor. Pe baza unei evidenţe a numărului real al pensionarilor care depăşesc vârsta de 65 de ani şi a veniturilor obţinute, s-ar fi putut acorda subvenţii doar acelor pensionari cu pensii mici şi nu tuturor. Nu toţi pensionarii de peste 65 de ani au nevoie de cârja de la stat.

Printr-o măsură atent gândită s-ar fi evitat isteria şi cozile interminabile la care pensionarii au fost nevoiţi să stea în frig şi câte 3 ore şi s-ar fi stabilit dintr-un început o redistribuire mai eficientă a facilităţilor pentru transportul în comun.

Dar, probabil, pentru a se întocmi o astfel de bază de date, primarul avea nevoie de analiza unei firme de audit.

Alţi 150.000 de euro au fost scoşi de la bugetul local, primăria angajând firma PwC (aici) pentru o simplă analiză diagnostic şi de ansamblu asupra activităţii instituţiei în perioada 2009-2011, deşi există rapoarte ale Curţii de Conturi pentru aceeaşi perioadă.

Ce a aflat primarul în contul acestor bani? Ceea ce era evident şi angajaţii primăriei cu siguranţă ştiau. Primăria este îngropată la propriu în hârtii şi are nevoie ca de aer de un sistem informatic de management al documentelor, din cei 21 de salariaţi cu funcţii de conducere evaluaţi, 45% au primit calificativul “slab”, 50% ”conform aşteptărilor” şi doar 5% ”bine”. Primăria nu deţine un registru al bunurilor patrimoniale, al spaţiilor verzi, şi nici o centralizare a contractelor care să permită accesarea facilă a datelor; majoritatea angajaţilor nu au o atitudine proactivă în rezolvarea problemelor/solicitărilor, dezvoltând tendinţa de a muta decizia spre nivelul ierarhic superior.

În era sistemelor informatice, comunicarea este excesiv de formalizată, predominând transmiterea informaţiilor pe suport de hârtie. La nivelul anului 2012, rulajul de documente a totalizat circa 2 milioane de pagini, iar Primăria a utilizat 105 imprimante, 13 copiatoare şi 7 multifuncţionale.

În cele 9 luni de mandat, din motive care ne scapă, se pare că primarul nu a observat aceste evidenţe cât casa. Era nevoie de analiza şi sfatul pe bani grei al unei firme private pentru a se implementa un sistem informatic de management al documentelor?!

Săptămâna trecută, primarul ne anunţa că doreşte să înlocuiască autobuzele din Galaţi, afirmând, pe bună dreptate, că suntem prea săraci să cumpărăm autobuze SH. Sperăm să nu fim nici atât de ”interesaţi” să achiziţionăm autobuze la suprapreţ prin contracte direcţionate.

Măcar o parte din efectivul de autobuze din Galaţi trebuie schimbat încât să scăpăm de autobuzele turceşti Isuzu, demult depăşite şi total inadecvate unui aflux mare de călători.

Este vitală prioritizarea problemelor care trebuie rezolvate în Galaţi. Avem mult mai multă nevoie de autobuze încăpătoare, decente şi curate, şi abia apoi de gale de box şi chermeze fără măsură. Respectarea legii achiziţiilor publice nu se negociază, iar menajarea în scop electoral a anumitor categorii sociale nu trebuie să umple agenda aleşilor locali. Facilităţile acordate de Primărie nu cresc nivelul de trai şi nici calitatea vieţii pensionarilor, cel mult lungesc boala şi adâncesc iluzia siguranţei sociale pe care unele persoane au fost educate să o aştepte îndeosebi de la stat.

Noua Republică pledează pentru iniţiativa privată şi solidaritatea comunitară în defavoarea asistenţialismului dispreţuitor al statului.

Cercul vicios al sărăciei poate fi spart doar prin conturarea unor comunităţi locale capabile să interacţioneze responsabil cu cei aleşi să le slujească interesele.

Filiala Judeţeană Galaţi a Partidului Noua Republică

http://www.nouarepublica.ro/marius-stan-risipeste-banii-publici-nr-galati/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s