Noua Constituție: instrumentul USL pentru controlul Statului român

Mihail Neamţu

Noua Republică denunță superficialitatea modului de adoptare, într-o liniște suspectă, a tezelor Revizuirii Constituției de către comisia specială a Parlamentului României.

În orice țară democratică, modificarea Legii fundamentale reprezintă o inițiativă de maximă vizibilitate publică. Sub guvernarea USL, rescrierea Constituției se dovedește chiar din start un demers viciat. Ce are în vedere actuala guvernare? Controlul total asupra funcționării Statului român, în detrimentul agendei cetățenești.

Voci din interiorul PNL au vorbit despre controlul reciproc al puterilor statului. O traducere laxă a acestui enunț sugerează că judecătorii ar urma să fie controlați în aplicarea legii de către Guvern. Echilibrul fondator pentru Statul de drept este, din start, amenințat de-o asemenea interpretare a rolului Executivului în raport cu Puterea Judecătorească. Se prefigurează un abuz fără precedent în Europa civilizată.

Este revoltătoare și inacceptabilă ingerința nedemocratică a Executivului în materia aplicării legii, atribut exclusiv al puterii judecătorești.

Deloc întâmplător, proiectul unei noi Constituții a apărut în paralel cu demersul administrativ de generare a unor regiuni deasupra județelor deja recunoscute drept unități administrativ-teritoriale.

Noua Republică solicită clarificarea de către Comisia parlamentară a competențelor asumate de regiuni, în contrast cu județele deja existente, și solicită un articol constituțional care să împiedice nașterea unei mega-birocrații statale (din care partidele clientelare fac o adevărată rezervă de cadre).

Suprastructurile administrative trebuie să fie suple și apropiate nevoilor cetățenești (care impun o cheltuire rațională și justificată a banului public).

Noua Republică dezavuează menținerea unui sistem parlamentar bicameral și sancționează demagogia parlamentarilor care propun limitarea numărului de deputați la 300 în paralel cu menținerea Senatului (opinie care respinge rezultatul Referendumului din 2009).

În sfârșit, tezele Revizuirii Constituției arată intenția clară a eliminării procurorilor din sistemul judiciar, retragerea calității de magistrat, retragerea participării acestora în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și, intenția de a supune acest corp profesional arbitrariului politic al guvernării socialiste. Noua Republică repudiază această tentativă de subjugare a unei profesii juridice dorințelor și umorilor personale ale unor politicieni efemeri.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s