Toată puterea oamenilor buni

Lucian George Pavel

Puterea judecătorească a mai primit o lovitură sub centură de la Guvernul Ponta. Potrivit unei ordonanțe de urgență, adoptată discret, fără nicio dezbatere publică, fără nicio discuție prealabilă, CSM-ul nu mai are deloc un rol major în desemnarea candidatului României pentru funcția de judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului.

Lucian George Pavel

Până la adoptarea Ordonanței de Urgență nr. 21/2013, desemnarea judecătorului român la CEDO se făcea la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, însă începând cu data de 04 aprilie 2013, data publicării în Monitorul Oficial a acestei ordonanțe de urgență, CSM-ul este lipsit de dreptul de a face această propunere.

Pe viitor, desemnarea candidatului României la CEDO se va face la propunerea unei comisii formată în bună măsură din oameni aflați, mai mult sau mai puțin, sub control politic: ministrul justiţiei; ministrul afacerilor externe; agentul guvernamental pentru CEDO; directorul Direcţiei afaceri europene şi drepturile omului din cadrul Ministerului Justiţiei; un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, desemnat de Plenul acestuia; un judecător al instanței supreme; Avocatul Poporului; două cadre didactice universitare de la facultăţile de drept.

Așa cum ne-a obişnuit deja, Guvernul condus de Victor Ponta își însușește fără nicio jenă, fără nicio reținere, prin artificii legislative, un atribut care, prin excelență, ar trebui să aparțină puterii judecătorești.

Care ar fi rațiunea pentru care propunerea candidatului pentru funcția de judecător la CEDO nu ar trebui să mai vină din partea CSM?

Potrivit expunerii de motive pe care se fundamentează adoptarea ordonanței de urgență, una dintre aceste rațiuni ar fi necesitatea de a „impune o accentuare a rolului instituţiilor din sfera guvernamentală în procesul de selecţie”. Cu alte cuvinte, Victor Ponta recunoaște cu nonșalanță, ba chiar cu indolență, că puterea executivă ar trebui să se impună în raport cu puterea judecătorească atunci când vine vorba de selecția celor care ne-ar putea reprezenta ca judecător la CEDO.

De ce, mă rog, ar trebui să aibă Guvernul un rol mai accentuat în selecția candidaților pentru funcția de judecător la CEDO? Pentru că, așa cum rezultă din preambulul ordonanței de urgență, este nevoie – nu râdeți! – „să se asigure o selecţie transparentă (sic!) şi obiectivă (sic!) în plan intern, care să permită accesul cât mai larg (sic!) al juriştilor cu înaltă reputaţie profesională şi o evaluare riguroasă (sic!)  şi echidistantă (sic!) a candidaturilor”.

Altfel spus, înainte, când propunerea desemnării candidatului pentru funcția de judecător la CEDO era atributul exclusiv al CSM, respectarea tuturor acestor criterii ale unei echitabile selecții nu era tocmai certă, ceva nu era, chipurile, în regulă, însă acum – gata! – Victor Ponta a îmbunătățit situația radical, atâta vreme cât o comisie controlată de către Guvern va face selecția.

Mai țineți minte? “Nu avem toată puterea până nu avem şi Justiţia“. E deviza inculpatului Voiculescu Dan, deviza tuturor penalilor din Parlamentul și Guvernul României, deviza „gulerelor albe”.

Dacă îi lăsăm să facă ce vor, dacă arătăm că nu ne pasă, vor dobândi, mai devreme sau mai târziu, „toată puterea”, controlul absolut.

„Toată puterea” la care poftesc hulpav cei care ne conduc acum trebuie să rămână în mâinele noastre, în mâinile cetățenilor liberi, a omenilor buni. Pentru a ne apăra acest drept, avem nevoie, mai mult ca oricând, de o justiție puternică și independentă.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s