O lecție de duplicitate marca USL

Lucian George Pavel

Deocamdată, pentru ca rezultatul unui referendum să fie considerat valid este necesară prezența a cel puțin jumătate plus unul din numărul total al cetățenilor cu drept de vot înscriși în listele electorale. Deocamdată! Spun asta, deoarece zilele trecute Guvernul Ponta tocmai a avizat favorabil un proiect de lege care reduce cvormul de participare la refendum de la 50% la 30%, condiția cumulativă suplimentară fiind ca cel puțin 25% din numărul total al alegătorilor să-și exprime votul în mod valabil. Concret, acest lucru presupune că proiectul de revizuire a Constituției României ar putea fi adoptat cu puțin peste 2.000.000 de voturi.

Lucian George Pavel

Principalul argument al puterii a fost că actuala condiție de cvorum, care impune participarea la referendum a cel puțin jumătate plus unul din numărul total al cetățenilor cu drept de vot, este de natură să încurajeze boicotul referendumului, premierul Victor Ponta ținând chiar să sublinieze că „boicotul nu este o formă de exprimare” a opțiunii politice.

În primul rând, cu știință sau din neștiință, Victor Ponta este în eroare, deoarece refuzul de a participa la un referendum este o formă de participare la viața politică a cetății, fapt juridic deja asumat de către Curtea Constituțională ca perfect legitim. Dacă ești chemat la un referendum a cărui valididate este condiționată de participarea unui anumit număr de alegători și dacă tu consideri că acest referendum – în sine! – nu ar fi oportun pentru interesul general al țării, singura formă adecvată în care ai putea să-ți exprimi voința în acest sens este tocmai absența de la vot.

În al doilea rând, dacă ne referim la chestiunea revizuirii Constituției, un cvorum de participare la referendum de doar 30% este contrar principiului de bază care guvernează procedura revizuirii legii fundamentale a României. Astfel, art. 151 prevede că „proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere”.

Prin urmare, este total nefiresc, chiar în contradicție vădită cu spiritul Constituției și al democrației, să pretinzi la nivelul Parlamentului o majoritate consistentă, de cel puțin două treimi din numărul total al deputaților, respectiv al senatorilor, pentru ca apoi, când te adresezi poporului, să ai o pretenție de participare la vot ridicolă, de doar 30%.

Dacă admitem că o propunere de revizuire a legii fundamentale trebuie să aibă o susținere cât mai mare la nivelul organului reprezentativ suprem al poporului român, dacă suntem de acord că o majoritate parlamentară simplă, pasageră, conjuncturală, nu este suficientă pentru a da țării un proiect de revizuire a Constituției, fiind necesar consensul a puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere, pentru exact aceleași rațiuni și referendumul trebuie considerat valabil doar dacă se bucură de o participare substanțială a cetățenilor cu drept de vot.

În acest caz, cred nu se poate opera cu o dublă măsură, nu se poate acționa duplicitar. Din păcate, USL face tocmai acest lucru în privința revizuirii Constituției, camuflându-se într-o franchețe falsă, ipocrită, atunci când susține reducerea cvorumului de participare la doar 30% pentru a evita, chipurile, boicotul referendumului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s