Provizoratul indefinit – boală lungă, moarte sigură

Filiala Judeţeană Galaţi a Partidului Noua Republică îşi exprimă consternarea faţă de lipsa de responsabilitate de care au dat dovadă autorităţile locale şi directorul Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi, Dan Basarab Nanu, cu privire la mutarea muzeului de artă din fostul Palat Episcopal, clădire retrocedată în urmă cu 8 ani Arhiepiscopiei Dunărea de Jos. Noua Republică Galaţi consideră că autorităţile locale şi directorul Dan Basarab Nanu au avut suficient timp pentru a asigura muzeului un sediu adecvat.

Locaţia veche

Ne surprinde uşurinţa cu care directorul Muzeului de Artă Vizuală a acceptat strămutarea expoziţiilor la parterul unui bloc din str.Tecuci (Piaţa Mare), birourile angajaţilor urmând să funcţioneze pe str. Eroilor nr. 6, iar depozitarea lucrărilor să se facă la SC Menarom SA. Este de necrezut că după 8 ani de zile s-a ales soluţia de avarie. În 2008, se promitea construirea unui sediu ultramodern în parcul Rizer, cu finanţare de la bugetul local şi din fonduri europene, dar, din motive necunoscute, fondurile europene nu au mai fost accesate, mega-proiectul îngheţând în faşă. Nu s-a mai auzit nimic despre reluarea sau abandonarea acestui proiect.

Credem că foarte mulţi gălăţeni ar fi interesaţi să afle ce demersuri a întreprins directorul Dan Basarab Nanu pentru a obţine un sediu onorabil, care să salveze prestigiul instituţiei pe care o conduce. De asemenea, am fi dorit să auzim şi vocea artiştilor plastici din Galaţi. Consideră aceştia că autorităţile locale şi directorul muzeului şi-au dat toată silinţa? Existau, din punctul lor de vedere, şi alte soluţii?

În România, starea de privizorat este cronicizată, încât artiştii plastici împreună cu directorul muzeului ar fi trebuit să fie mai degrabă îngrijoraţi şi revoltaţi faţă de soluţia ultimă de strămutare a expoziţiilor la parterul unui bloc, decât să spere într-un provizorat de doi-trei ani.

Locaţia nouă

Este inacceptabilă indiferenţa autorităţilor locale care nu au în plan construirea unui sediu pentru muzeul de artă din Galaţi. Ne contrariază viziunea primarului Marius Stan care înţelege să promoveze imaginea Galaţiului prin chermeze costisitoare, gale de box, raliuri şi un stadion-mall care îi va costa pe gălăţeni 80 milioane de euro, în timp ce soarta celui mai mare muzeu de artă contemporană din ţară este ameninţată de un provizorat indefinit.

Lucrările lui Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Alexandru Ciucurencu, Gheorghe Petraşcu, Corneliu Baba, Horia Bernea, şi importante colecţii de pictură, sculptură şi artă decorativă, din lipsă de spaţiu, riscă să nu mai fie expuse şi să zacă prin depozite. În noua locaţie improvizată, activitatea culturală va fi drastic redusă, muzeul aflându-se în imposibiltatea fizică de a mai găzdui tabere de sculptură, concerte şi festivaluri de film.

Filiala Judeţeană Galaţi a Partidului Noua Republică

http://www.nouarepublica.ro/provizoratul-indefinit-boala-lunga-moarte-sigura/

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s