CSM îl reevaluează pe Niţu. Urmează Băsescu

Trocul politic dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta îşi consumă efectele dezastruoase asupra Justiţiei. Rând pe rând, instituţii cheie pentru continuarea luptei anticorupţie, a căror activitate a fost apreciată în mod repetat de Comisia Europeană cu prilejul rapoartelor MCV, intră sub controlul politic al alianţei socialiste cu complicitatea suspectă a preşedintelui Băsescu.

Tiberiu Niţu

Noul val de abuzuri a debutat cu desemnarea scandaloasă a lui Robert Cazanciuc la conducerea Ministerului Justiţiei sau alungarea lui Daniel Morar din sistem în urma presiunilor politice şi continuă cu numirea revoltătoare a lui Tiberiu Niţu la conducerea Parchetului General sau transferul Laurei Codruţa Kovesi la vârful DNA.

Noua Republică consideră că avizul pozitiv acordat de CSM procurorului Tiberiu Niţu este insultător la adresa opiniei publice şi de natură să ridice serioase semne de întrebare cu privire la presupusa independenţă a Justiţiei române de interferenţele politicului. În urmă cu doar trei luni, CSM se pronunţase cu severitate împotriva numirii acestuia la conducerea Parchetului General după un interviu care a decurs dezastruos pentru candidatul Niţu. Considerăm că schimbarea radicală de atitudine a membrilor CSM trezeşte suspiciuni legitime în condiţiile unei noi prestaţii jalnice care demonstrează că Tiberiu Niţu este departe de calităţile intelectuale şi morale cerute de această funcţie.

În ceea ce priveşte nominalizarea Laurei Codruţa Kovesi pentru conducerea DNA, Noua Republică a împărtăşit rezervele exprimate de fostul şef al direcţiei anticorupţie, Daniel Morar. În ciuda rezultatelor pozitive avute ca procuror general, considerăm că numirea sa este inadecvată din moment ce nu a activat niciodată în cadrul DNA.

Propunerile Ministrului Justiției pentru conducerea DNA şi a Parchetului General trebuiau să fie fundamentate pe criterii clare de integritate și profesionalism, iar nu rezultatul unui troc politic. Numirile de la vârful celor două instituţii nu oferă garanţii cu privire la continuarea procesului de reformă a sistemului judiciar şi ameninţă să provoace noi reacţii critice din partea instituţiilor europene şi a cancelariilor care se opun aderării României la spaţiul Schengen.

Spre deosebire de partidele-sistem sau personalităţile compromise ale tranziţiei post-comuniste, Noua Republică va continua să denunţe cu intransigenţă orice trecută, prezentă sau viitoare ingerinţă a politicului în justiţie. Vrem dreptate, nu legi pe hârtie!

http://www.nouarepublica.ro/csm-il-reevalueaza-pe-nitu-urmeaza-basescu/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s