Ştefan Vlaston : Magistrații au pupat ghiulul jupânului Ponta

Asta va exclama satisfăcut Victor Ponta după semnarea decretelor de numire în funcţie a procurorilor şefi de către Preşedintele Băsescu.

Există o serie de fapte şi evenimente care demostreaza că justiţia s-a predat celui (celor) care au pe mâna banii ţării şi de care depind salariile şi pensiile magistraţilor, diverse alte avantaje.

După zvâcnirea de orgoliu din guvernarea trecută, când căpetenii politice importante au luat drumul puşcăriilor, după alegerile din decembrie când a devenit clar cine-i jupânul peste visteria ţării, cel puţin până în 2016, magistraţii au înţeles, au plecat capul şi au sărutat ghiulul jupânului: Victor Ponta.

Că până la principii şi separaţia puterilor în stat magistraţii trebuie să-şi păstreze şi menţină, cel puţin, salariile şi pensiile care sar binişor de 10.000 lei/lună. Aşa că te faci frate cu cel care deţină puşculiţa, ce atâtea principii şi valori democratice.
Dacă vine o criză financiară mai violentă, dacă ţara nu mai are bani, magistraţii s-au pus la adăpost, ei sigur nu vor fi sacrificaţi prin tăieri de salarii şi pensii.

Al doilea lucru care îi sperie pe magistraţi este riscul ca breasla să nu mai lupte unită împotriva DNA, care, deşi a venit USL la guvernare, tot te leagă  pentru şpagă.  (Judecătoarea spagara, Dinu Viorica: „păi, nu vezi că nu  contează că a venit USL-ul la putere, pentru şpagă te leagă”).

Mulţi judecători şi procurori au, probabil, schelete prin dulapuri, şi se tem să nu înceapă să zornăie, dacă le scutură cineva mai zelos. Cei peste 1000 de judecători din toată ţara care au votat, nemotivat, pentru excluderea membrilor CSM, Ghica şi Danilet, acest mesaj au vrut să-l transmită: „v-am trimis acolo să ne apăraţi, nu să ne băgaţi în puşcarii”!
Şi membrii CSM au înţeles mesajul! Judecătorul Adrian Toni Neacşu e un exemplu viu de soarta care-i aşteaptă pe cei cu musca pe căciulă. Şi nu e singurul. Magistraţii aşteptau ca CSM să funcţioneze după modelul Colegiului Medicilor, care a găsit doar 5 cazuri de malpraxis în zece ani!

Iată fapte şi evenimente care ilusteaza teza de mai sus.

Nu este posibil ca evaluarea lui Tiberiu Nitu, realizată de CSM, să se sucească cu 180 grade în doar câteva luni. Toată lumea a văzut, specialişti şi nespecialişti, că omul e departe de competenţele intelectuale şi profesionale necesare unui şef de parchet obişnuit, darămite de şef de Parchet General. Că nu respectă nici pe departe criteriile stabilite chiar de CSM, cu câteva luni în urmă.
Să ne amintim că a fost selectat iniţial de către Mona Pivniceru, după discuţii „aprofundate” cu viitorul şef. Şi că Preşedintele Băsescu  a menţionat că un astfel de şef de parchet trebuie să-şi dovedească competenţa prin  dosare de mare corupţie instrumentate şi încheiate prin rechizitorii beton. Are Tiberiu Nitu aşa ceva? Nu, zero. Pare plămadit din aceeaşi substanţă intelectuală cu celebrul Şoric de la Piatra Neamţ.
Curtea Constituţională a respins cererea CSM prin care reclamă un conflict constituţional între puterile statului, în speţă între Guvern şi CSM, prin restrângerea prin OUG a atribuţiei CSM.  (Constituţie, Art 115(6): Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică).
Judecătorii CCR au decis că una e „afectarea”, alta e restrângerea atribuţiilor CSM, care nu „afectează”! Te pui cu logica juridică? Dar cu banii pe care-i împarte Guvernul? Cine-i mai important pentru CCR?

Reclamaţia depusă la Parchetul General de către Neamţu, Papahagi, Ofiteru,  referitoare la plagiatul lui Ponta, a stat în nelucrare 7 luni, până a făcut presa scandal şi abia atunci a fost trimisă la ORDĂ. Unde mai stă câţiva ani. Că de, e vorba de cel care are pâinea şi cuţitul la împărţirea cozonacului, cum să-l superi cu un prăpădit de plagiat!

Obstinaţia lui Ponta să scape de Daniel Morar. A acceptat orice compromis, inclusiv pe Kovesi la DNA, ştiind că Morar n-are mamă n-are tată politici. Nu ascultă decât de conştiinţa sa şi de probele de la dosar. Aşa ceva nu se poate accepta de către actuala putere. Orice, numai Morar nu. Şi a avut câştig de cauză.

Trecerea rapidă a lui Ponta pe la Ministerul Justiţiei avea exact acest obictiv: rezolvarea problemei şefilor de parchete. Şi i-a rezolvat. Acum are toată puterea.

Greşesc cei care susţin că nu sunt importanţi şefii. În societatea noastră, încă balcanică, loialitatea faţă de şef este singurul criteriu de salarizare, avansare în funcţie, mutare pe un post mai bun, închiderea ochilor la greşeli, etc.
În plus, şeful Parchetului General şi şeful ICCJ sunt singurele persoane care ştiu, solicită, respectiv aprobă, mandatele de ascultare în speţe privind siguranţa naţională. Dacă nici acestea nu sunt informaţii de maximă sensibilitate, nu ştiu care altele ar putea fi. Sunt suficientă scurgerile de informaţii pentru că toată munca procuraturii să cadă în derizoriu. Şi să fie salvaţi corupţii de partid aflat la putere.

Poziţia Preşedintelui Băsescu

Nu e clar ce a avut de salvat Preşedintele Băsescu prin trocul făcut cu Ponta. Probabil că situaţia era aşa de rea, prin pierderea ambelor funcţii de şefi de parchete, încât a sacrificat o funcţie pentru salvarea celeilalte. Kovesi contra Nitu. Perspectiva ca politicienii să încalece definitiv toată justiţia era acută, astfel  încât a acceptat o jumătate de pierdere. Cu ce folos, vom vedea.

Totusi, intre un scandal monstru si perpetuu si anihilarea aproape totala a independentei justitiei, poate ca era mai bine sa aleaga prima cale. In liniste si tacere se poate fura cel mai bine, parca asa ne explica domnia sa.

Nu e tarziu sa refuze numirea, cel putin a lui Tiberiu Nitu, si sa ceara alta propunere.

In caz contrar, principalul castig al ultimilor patru ani, independenta justitiei,  se va duce pe apa sambetei, cu sperante minime de a se reveni in curand la ce a fost.

Si UE va privi cu suspiciune evolutia acestor numiri la sefia parchetelor. Cand se va lamuri ca reprezinta o intoarcere cu 180 grade la ce era justitia in perioada Nastase, ne va costa scump, in bani, accesul in Schengen, putere de decizie in structurile UE. Iar daca situatia economica devine grava, Romania va fi printre primele tari sacrificate de o noua filosofie europeana, destinata doar statelor „serioase”.

In fine, in conditiile globalizarii pietelor si a pretentiilor din ce in ce mai inalte ale romanilor, care au vazut ce inseamna un trai bun in tari asezate, Victor Ponta nu are nici o sansa sa izoleze Romania de reactiile externe. Dupa evenimentele de anul trecut, oficialii UE nu au nicio jena sa-l execute violent, in primul rand taindu-i acces la banii europeni. Ca tot se incheie acordul cu troica creditoare. Ar fi bine ca Victor Ponta sa evalueze de 10 ori, inainte de a decide o data. A vazut ce pateste, cum e pus la colt de catre Barroso si Merkel. Si sa nu-i creada prosti, ca nu sunt. Iar fara banii lor, de unde pensii si salarii bugetare, de unde liniste si guvernare stabila. Adio!

Asteptam decizia presedintelui, pentru a pune cruce definitiv, sau nu, independentei justitiei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s