Guvernul Ponta nu mai are bani pentru şcoli

Iniţiativa Ministrului Educaţiei de a legaliza fondurile claselor şi şcolilor, obţinute din banii părinţilor, demonstrează o situaţie dramatică: Guvernul USL nu mai are banii necesari finanţării şcolilor.

Victor Ponta

Motivaţia este cu atât mai clară cu cât, la sfârşitul anului trecut, Ecaterina Andronescu, ministru în funcţie la acea dată, declara că „fondul clasei se plasează clar în afara legii” şi le recomanda părinţilor să nu ofere bani.

Ce s-a schimbat între timp, dacă opinia dnei Andronescu, vicepreşedinte PSD şi “eminenţă cenuşie” a USL în domeniul politicilor educaţionale, nu mai este respectată? S-a întâmplat că Guvernul Ponta a ajuns la fundul sacului bugetar şi nu mai are bani nici măcar pentru Educaţie.

Mihaela Guna, preşedinte al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, a declarat că este clar pentru toată lumea că trebuie admisă finanţarea suplimentară a şcolilor prin intermediul organizaţiilor de părinţi, acceptând şi domnia sa că şcolile nu se mai pot finanţa doar cu banii de la buget.

Partea negativă a acestui demers constă în faptul că prin celebra OUG 92/decembrie 2012, care a schimbat esenţial prevederile Legii Educaţiei Naţionale, părinţii au fost izgoniţi din Consiliile de Administraţie ale şcolilor, aşa că banii adunaţi de aceştia vor fi cheltuiţi de conducerile şcolilor în mod discreţionar.

Chiar dacă părinţii ar fi de acord, în principiu, cu destinaţia sumelor aflate în fondul şcolii, atribuirea de contracte, licitaţiile, derularea financiar contabilă se vor face fără controlul celor care au donat sumele de bani, eventual în beneficiul clientelei partidului căreia îi aparţine directorul şcolii.

Noua Republică îi solicită premierului Victor Ponta să prezinte situaţia financiară reală a sistemului public de Educaţie pentru a vedea ce a mai rămas din principiul socialist al gratuităţii învăţământului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s