La mulţi ani veseli celor mici!

Cu ocazia zilei internaţionale a copilului, 1 iunie, Noua Republică Filiala Galaţi transmite un gând de simpatie şi încredere fiecărui copil din Galaţi, iar părinţilor întreaga admiraţie pentru puterea de a da naştere, ocroti, creşte şi educa un pui de om. Fragilitatea şi tot farmecul inocenţei pot salva lumea, răscumpăra oboseala şi cea mai grea pierdere, şi umple de iubire cea mai îngustă inimă. Ochii senini ai un copil sunt pentru părinţi, bunici, dar şi pentru orice străin, un izvor d971256_377464949026284_451153090_ne viaţă.

  Noua Republică este singura formaţiune politică care se gândeşte şi la ”cei nenăscuţi încă”. Credem că suntem responsabili atât faţă de memoria înaintaşilor dar şi faţă de ”cei nenăscuţi încă”. Considerăm că naţiunea este contractul nevăzut, dar real, între cei care au fost, cei care sunt, şi cei care vor fi. Suntem responsabili pentru lumea pe care o lăsăm viitorilor noştri copii. Noua Republică a atras atenţia în nenumărate rânduri asupra risipei banului public şi a asistenţialismului vicios, instituite de politicienii zilei cu preţul unor împrumuturi exorbitante. Împovărarea cu datorii a generaţiilor viitoare reprezintă o restrângere a libertăţii copiilor care, fără să aleagă, sunt condamnaţi să achite împrumuturile făcute de părinţii şi bunicii lor.

Ne îngrijorează, de asemenea,  încurajarea unor mode mentale care neagă fundamentul şi moralitatea familiei sau sacralitatea vieţii.

1 iunie, ziua copilului, a bucuriei pure şi a libertăţii, poate fi un bun răgaz pentru cei maturi de a reflecta la lumea pe care o oferim micuţilor. Din ce în ce mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu diferite forme de autism, o boală a izolării, închiderii în sine, a refuzului de a-l primi pe celălalt, care reflectă cel mai bine societatea în care trăim: am pierdut firescul comunicării şi al comuniunii cu celălalt în obsesia prosperităţii şi a securităţii individuale.

Mulţi tineri sunt debusolaţi, depresivi, încât tot prin ochii lor putem citi adevărul despre noi. De la atitudinea părinţilor faţă de muncă, şcoală, familie, până la toleranţa cu care aceştia privesc comportamentele vulgare şi moda vestimentară dezbrăcinată, promovate de televiziuni, totul afectează în mod nemijlocit sănătatea sufletească a celor tineri.

Mulţi copii trăiesc în mijlocul unor familii bolnave, sărace, încercate de divorţul părinţilor sau de plecarea unuia din părinţi pe meleaguri străine pentru un loc de muncă bine plătit. Există familii în care copiii se maturizează prea devreme, o parte din responsabilitatea şi grija familiei apăsând umerii  firavi ai celor mici. Rolurile se inversează: copii bolnavi de cancer care devin tăria şi sprijinul părinţilor,   sau copii care au puterea de a împăca sufletul unui părinte afundat fără speranţă în alcool. Dar sunt şi copii care-şi trăiesc din plin paradisul copilăriei, sub privirea ocrotitoare şi veghetoare a părinţilor şi a bunicilor.

Înainte de a marca un drum personal, încercările şi bucuriile unui copil sunt măsura responsabilităţii şi a sănătăţii sufleteşti a părinţilor.

Atinşi de spiritul vremii,  noi, cei maturi dar prunci la minte, putem fi oricând o piatră de poticnire pentru cei mici. Amnezici, nu mai credem în familie, în unirea dintre bărbat şi femeie, nu mai recunoaştem sacralitatea vieţii. Orice este permis şi se poate justifica în numele libertăţii individuale: avortul, homosexualitatea, celibatul. În toate, o fugă de cunoaştere şi responsabilitate, chiar o fugă de a privi mai adânc în ochii unui copil.

Prin puritatea lor, copiii văd şi strigă ” împăratul e gol ”. În ochii lor putem citi adevărul.

La mulţi ani veseli celor mici!

Pentru noi, cei maturi, un prilej de bucurie reînnoită şi reflecţie în preajma celor mici.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s