Promisiunile, cele mai consistente realizări ale Primarului Marius Stan

Filiala Judeţeană Galaţi a Partidului Noua Republică constată, în urma raportului de activitate prezentat de primarul Galaţiului la un an de mandat, că spălarea şi asfaltarea străzilor, eliberarea scuarului de pe Bulevardul Brăilei de panourile publicitare şi demolarea unor chioşcuri şi garaje construite fără autorizaţie, reprezintă pentru primarul Marius Stan motive de mândrie. Sărbătorile ”extinse şi complexe” ale Galaţiului ocupă de asemenea un loc special în panoplia realizărilor primarului nostru.

Partidul Noua Republică Filiala Galați consideră că nu astfel de realizări trebuie să epuizeze anul de mandat al unui primar. Putem înțelege că un impediment l-a constituit votarea bugetului pe 2013 abia în luna martie a acestui an, iar proiectele importante nu aveau cum să fie demarate. Am fi dorit însă să vedem din partea primarului și ”noutatea” cheltuirii cu responsabilitate a banului public, iar în raportul de activitate să existe o secțiune dedicată reducerii cheltuielilor din administrația locală și modului cum au fost cheltuiți banii publici . Se justifica într-adevăr contractarea unei firme private pentru o analiză de ansamblu a activității primăriei Galați pentru perioada 2009-2011, perioadă auditată şi de Curtea de Conturi? Era necesară o astfel de analiză care să ne confirme încă o dată că administraţia locală este sufocată de birocrație, că în era sistemelor informatice se foloseşte aproape în mod exclusiv transmiterea informațiilor pe suport de hârtie? Se impunea cheltuirea a 150 000 euro ca să aflăm că personalul Primăriei este slab pregătit ( din cei 21 de salariaţi cu funcţii de conducere evaluaţi, 45% au primit calificativul „slab”, 50% ”conform aşteptărilor”,şi doar 5% ”bine”) sau că nu există o evidență clară și ușor accesibilă a contractelor primăriei, a spațiilor verzi sau a bunurilor patrimoniale? O astfel de analiză de ansamblu şi pe departamente ar fi putut fi foarte bine realizată şi de salariaţii primăriei, fără să se dubleze activitatea administraţiei locale cu una privată, cheltuindu-se bani în plus.

Sunt gălăţenii de acord cu faptul că ca s-a cheltuit aproape un milion de euro pentru serbările Galațiului, sărbătorile de iarnă și o gală de box? Primarul Marius Stan nu uită să tot sublineze că faimoasa gală de box sponsorizată din banii publici, 150.000 euro de la bugetul local şi 50.000 de euro primiţi de la Guvern, a fost urmărită de milioane de spectatori şi telespectatori, promovându-se astfel imaginea Galaţiului.Ţinem să-i transmitem primarului că degeaba ne mândrim cu o gală de box într-un oraş în care trotuarele sunt marcate de excremente, iar cartierele sunt cutreiarate de patrule de câini comunitari. Deşi există o hotărâre a Consiliului Local nr. 79/2002 prin care posesorii de câini sunt obligați sub sancțiunea amenzii să facă curat în urma animalelor, nu am auzit de nici un singur propietar de câine care să fi fost amendat din aceasta pricină. Ar fi cu adevărat o „revoluție” pentru „vechiul” Galați dacă această hotărâre a Consiliului Local ar fi aplicată.De asemenea, un program de colaborare între Primărie, ONG-uri şi Garda de Mediu pentru implementarea practicii de sortare și colectare selectivă a deșeurilor ar reprezenta o altă noutate care ar schimba la faţă vechiul Galaţi.

Noua Republică Filiala Galați apreciază echilibrarea bugetului local pe anul 2013, în privința fondurilor alocate cheltuielilor proprii și a fondurilor pentru dezvoltare. Salutăm și creșterea fondului  pentru transportul în comun, avându-se în vedere reabilitarea transportului în comun la standarde europene, prin achiziționarea unor noi autobuze, tramvaie şi introducerea unui sistem automat de vânzare a biletelor.Nu observăm însă în raportul primarului nici o măsură de reducere a cheltuielilor. De ce nu s-ar rezolva odată pentru totdeauna problema subvențiilor pentru transportul în comun acordate pensionarilor? De ce nu s-ar pune la punct un sistem riguros de acordare a acestor subvenții în aşa fel încât doar pensionarii cu venituri mici să beneficieze de călătorii gratuite? Există pensionari, și nu puțini, care au și un contract de muncă (ceea ce este de admirat) dar care beneficiază și de gratuități ( și nu este cazul). Aceste subvenții acordate celor care nu se alfă cu adevărat în nevoie sunt bani publici risipiți.Și pentru că tot suntem la capitolul transportului în comun dorim să ne exprimăm neplăcerea față de tapetarea de prost-gust a autobuzelor MAZ în simbolurile orașului şi ale echipei de fotbal Oțelul.Un lucru minor poate, dar suficient de important cât să sporească, pe bani publici, urâtul oraşului.

În timp ce costisitoarele serbări ale Galaţiului sunt prezentate de primar în termeni hiperbolici, ”cele mei extinse şi mai complexe serbări”, măsurile luate şi facilităţile fiscale acordate în sprijinul  mediului privat local, sunt menţionate discret. Disproporţia termenilor vorbeşte de la sine.

În fond, raportul de activitate prezentat de primarul Marius Stan gălăţenilor se bazează pe ceea ce urmează să se facă mai mult şi mai bine în următorii ani, deci pe mai vechi şi mai noi promisiuni. Noi proiecte ies din jobenul primarului, gălăţenii vor avea cartiere sociale de locuinţe, cu şcoli, dispensare, şi chiar biserică la ofertă.

Noua Republică Filiala Galaţi urmăreşte cu atenţie activitatea primarului şi credem, alături de cei mai mulţi gălăţeni, că înlocuirea bordurilor, asfaltarea străzilor şi înnoirea florilor de sezon, sau amenajarea unor parcuri nu mai pot reprezenta filtrul realizărilor prin care evaluăm pozitiv activitatea unui primar.Următorul raport de activitate al primarului Marius Stan trebuie să bifeze realizări concrete şi importante, şi nu să pună accentul pe noi şi noi planuri aruncate ca momeală în orizontul de aşteptare al gălăţenilor.

118220_middle_fd629f9d95ed55c9a1ba1e06d258f009

Noul Galaţi se amână.


Filiala Galaţi a Partidului Noua Republică

14.06.2013

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s