Noua Republică susține reforma alegerilor euro-parlamentare

Noua Republică susține reforma alegerilor euro-parlamentare

Noua Republică susține introducerea sistemului Votului Unic Transferabil (STV) pentru alegerile euro-parlamentare din Mai 2014.

Vot

Actualul sistem de vot pe liste blocate are cel puțin un defect grav. Eligibilitatea unui candidat depinde strict de poziția sa pe listă, așa cum a stabilit-o conducerea de partid. Odată ce a decis să susțină un anumit partid, alegătorul nu are nici un mijloc pentru a selecta dintre candidații acestui partid, pe cineva în care are încredere că îi va reprezenta interesele. Această caracteristică a sistemului listelor bocate face ca acestea să fie refugiul politicienilor nepopulari, dar aflați în grațiile conducerilor de partid.

Schimbarea sistemului de vot este așadar necesară pentru ca delegația României în Parlamentul European să arate decent începând cu 2014.

Noua Republică susține principiul alegerii personalizate a europarlamentarilor. Alegătorii au dreptul să aleagă exact pe cine susțin.

Pe de altă parte, noul sistem electoral trebuie să respecte normele europene cu privire la alegerea europarlamentarilor.

Iată de ce Noua Republică propune alegerea delegației României prin sistemului Votului Unic Transferabil. Acesta este un sistem preferențial, prin care alegătorii indică ordinea preferințelor dintr-o listă de candidați. Sistemul Votului Unic Transferabil (Single Transferable Vote – STV) este un sistem corect, care minimizează voturile nefolosite prin trasferarea lor asupra altor candidați, în ordinea preferințelor, așa cum rezultă aceasta de pe fiecare buletin de vot. STV este folosit deja în alegerile europene, spre exemplu în Irlanda.

Pentru limitarea accesului în Parlamentul European a partidelor extremiste, Noua Republică propune aplicarea STV în trei circumscripții regionale mai degrabă decât într-o circumscripție unică, pentru a atenua efectul de proporționalitate.

Noua Republică propune organizarea unei dezbateri publice în jurul sistemului Votului Unic Transferabil.

Schimbarea actualei clase de rentieri politici trebuie să înceapă de la înlocuirea mecanismelor care îi feresc de a răspunde, individual, în fața electoratului.

http://www.nouarepublica.ro/noua-republica-sustine-reforma-sistemului-alegerilor-euro-parlamentare/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s