Revizuirea Constituţiei şi regionalizarea, eşecuri majore ale USL

Aşa cum se desfăşoară lucrurile doar un miracol mai poate conduce la revizuirea Constituţiei. Numai că în politică nu se petrec miracole.

În cazul eşecului revizuirii Constituţiei, nici de regionalizare nu se mai poate discuta, existenţa regiunilor nefiind prevăzută expres în actuala Constituţie.

Ce n-a funcţionat în planul de revizuire?

1. Elitele intelectuale ale ţării n-au putut fi păcălite. Au mirosit imediat încotro se îndreaptă revizuirea, spre extinderea puterii legislative, călcând în picioare statul de drept, separaţia puterilor în stat, independenţa justiţiei. Aşa ceva nu se iartă. Există o opoziţie masivă a ziariştilor independenţi, a societăţii civile, a cetăţenilor care înţeleg democraţia, checks and balances, imuni la gogoşile pe care le vinde puterea aflată la guvernare.

Că aceste elite, organizate prin Internet şi reţelele de socializare, au un cuvânt greu de spus, s-a văzut la referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui, când au făcut diferenţa şi referendumul a fost invalidat.

Pentru aceştia, chemarea la ordine în faţa unei comisii de anchetă parlamentară a oricărui cetăţean, fie el şi procuror sau judecător, este inacceptabilă, ca şi anularea dreptului CCR de a cenzura acele hotărâri ale Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale, reducerea mandatului membrilor CSM şi altele, care nu au ce căuta în decizii ale Parlamentului.

2. Propunerea de revizuire a Constituţiei conţine prevederi ridicole, care nu au ce căuta în legea legilor. Să nu tragi pisica de coadă, că e simţitoare şi o doare, patrimoniul universităţilor private să revină fondatorilor, deşi aceştia au plecat cu un apartament şi un computer şi au făcut averi uriaşe fără să plătească taxe şi impozite la stat, fiind instituţii de interes public, sunt doar două exemple din multele care ar putea fi înşirate, venind din nepriceperea şi amatorismul unor oameni care s-au văzut parlamentari şi cred că le ştiu pe toate. Au devenit atotştiutori peste noapte.

3. Cel mai grav lucru derivă din nerespectarea deciziilor poporului de la referendumul din 2009. Încălcarea gravă a articolelor nemodificabile din actuala Constituţie (Art.2.- (1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum), nu are cum să treacă de CCR, de Consiliul Legislativ şi de referendumul de aprobare a revizuirii Constituţiei.

Discuţia că referendumul din 2009 a fost “consultativ”, şi deci neobligatoriu, ascunde o capcană semantică. Consultativ vine de la “a consulta” poporul, nu de la “neobligatoriu”. Că nu suntem toţi tâmpiţi şi nedeprinşi cu înţelesurile limbii române.

4. Revizuirea Constituţiei este trecută şi prin filtrul Comisiei de la Veneţia şi a experţilor UE, care au şi anunţat că studiază cu mare atenţie cum evoluează acest proces. Aşa cum s-a întâmplat şi vara trecută, România nu este de capul ei. Este membru UE cu drepturi dar şi obligaţii importante care-i revin, inclusiv în respectarea democraţiei şi statului de drept.

Nu le respecta, UE are suficiente pârghii de retorsiune, de la oprirea fondurilor europene nerambursabile, necesare ca aerul economiei româneşti, la costurile împrumuturilor şi suspendarea dreptului de vot pentru România în cadrul diferitelor instituţii europene.

5. Cvorumul de validare prin referendum va fi foarte greu de atins, în cazul în care rămâne 50% +1 din populaţia cu drept de vot. Aşa ar fi normal să decidă CCR, cum a mai făcut-o şi vara trecută, pentru că voinţa poporului din art. 2 al Constituţiei, nemodificabil, nu înseamnă un grup de oameni, fie el Parlamentul, fie 25% voturi valide, din care jumătate, adică 12,5% să spună “DA”.

Voinţa populară nu înseamnă voinţa a 12,5%. Înseamnă prezenţa la vot a 50%+1 dintre cetăţeni, aşa a fost şi validată actuala Constituţie. Prin simetrie, nu poate fi modificată cu alt cvorum.

(Art.2.- (2) Niciun grup şi nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.)

Chiar presupunând că se aprobă cvorumul de 30%, mi-e greu să cred că nu se vor găsi suficienţi români conştienţi care să spună NU revizuirii, în cazul în care continuă să menţină aberaţiile pe care le comentăm cu toţii.Ştefan Vlaston

6. Există disensiuni majore între PSD şi PNL, care nu mai pot fi ţinute sub preş. Aproape zilnic apar divergenţe de opinii, inclusiv pe problema revizuirii Constituţiei, pe care Victor Ponta şi Crin Antonescu nici nu se mai obosesc să le ascundă.

Toate aceste raţionamente sunt trecute în revistă şi de către actuala putere, care a lăsat-o mai moale cu calendarul iniţial. Votul în Senat va fi dat la toamnă, eventuala reîntoarcere de mai multe ori în Parlament a legii de modificare a Constituţiei va lua timp, posibilul referendum cerut de preşedinte tulbură şi el apele, aşa că anul acesta nu văd cum se poate organiza un referendum de aprobare a revizuirii Constituţiei.

Anul viitor va începe în forţă sub spectrul campaniei electorale pentru europarlamentare, aşa că timp pentru revizuiri aşa de importante nu mai există.

În felul acesta nici problema regionalizării nu mai poate fi pusă, pentru că depindea de aprobarea revizuirii Constituţiei.

Problemele economice ale ţării sunt tot mai dificile, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu aceea din târg, şi Victor Ponta este obligat să facă faţă zilnic ameninţării cu demonstraţii şi greve chiar în faţa Guvernului, dovadă a faptului că lucrurile nu merg deloc bine în economie.

De promisiunile din Programul de Guvernare al USL se cam alege praful, începând cu cele două mari proiecte, revizuirea Constituţiei şi regionalizarea. Este singura modalitate pentru votanţii USL să înţeleagă, în sfârşit, pe cine au votat.

Ca şi disoluţia în care a intrat PP-DD, după ce a obţinut 14% din voturi. Lecţii de democraţie şi respectare a votului popular.

Articol publicat şi pe Ziare.com

http://www.nouarepublica.ro/revizuirea-constitutiei-si-regionalizarea-esecuri-majore-ale-usl/

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s