Guvernul USL – Guvernul celor mulţi?

    Analizând principalele proiecte ale Guvernului USL pentru cea de a doua jumătate a anului 2013, Noua Republică observă că acestea au doar caracter pur declarativ, lipsit de substanţă, fiind menite parcă să peticească un pantalon rupt.

PNR_comunicat_31iul1. Canalul Siret – Bărăgan

Acest proiect care a apărut în urmă cu aproximativ 5 ani şi care ar putea avea o utilitate economică majoră ar putea reprezenta un proiect de success dacă s-ar realiza printr-un parteneriat public-privat, cu obligaţia statului de a plăti sumele necesare către investitorul strategic. Cu toate acestea, lucrările stagnează, diferiţi miniştri nu se pot hotărî care dintre ei este mai „competent”, iar în cele din urmă decizia finală se pare că va aparţine domnului Şova, care încă de la început greşeşte în a aprecia corect suma necesară pentru realizarea investiţiei – 2,6 miliarde euro, suma reală fiind însă mai degrabă apropiată de valoarea de 4 miliarde de euro.

În funcţie de soluţia de finanţare aleasă depinde însă succesul realizării proiectului:

  • Dacă finanţarea se va obţine din fonduri oferite de Banca Europeană de Investiţii, atunci România va avea un proiect realizat cu success;
  • Dacă se va alege o soluţie „clientelară”, aceea de a acorda realizarea lucrării unei firme private, urmând ca aceasta să-şi recupereze investiţia din taxele de administrare a canalului, atunci probabil că vom aştepta mult timp realizarea lucrării, iar despre beneficii pentru statul român sau contribuabil nici nu poate fi vorba.

2. Sistemul informatic integrat de cadastru şi publicitate imobiliară pentru mediul urban

Acest proiect a fost deja aprobat prin hotărâre de guvern şi, aşa cum observam şi în Comunicatul de presă din data de 18 iulie a.c., este vorba tot de un proiect marca „Dan Şova”, din nou un proiect clientelar care va avantaja una dintre firmele de partid.  De asemenea citind nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern, sesizăm că este o hotărâre emisă şi aprobată  în grabă, fără a se studia impactul asupra mediului de afaceri, fără a oferi nici o garanţie că noi, contribuabilii, nu vom plăti în viitor un preţ exorbitant pentru obţinerea cărţii funciare, deoarece investirorul îşi va recupera de fapt de la noi investiţia şi probabil nu doar investiţia.

O întrebare la care Noua Republică ar dori un răspuns ar fi:

Iniţierea unei proceduri similare şi pentru cadastrul rural este condiţionată de numirea d-lui Ilie Sârbu la conducerea Ministerului Agriculturii?

O întrebare legitimă care are ca punct de pornire iniţiativa din perioada 2003-2004 a d-lui Sârbu, pe atunci ministru al agriculturii, de a realiza cadastrul rural pentru terenurile Agenţiei Domeniilor Statului.

3. Reducerea TVA la pâine

O măsură populistă a Guvernului, o măsură temporară, însoţită de creşterea altor taxe –  bugetul de stat trebuie să recupereze de undeva această pierdere şi încă să colecteze mai mulţi bani de la contribuabili, o măsură care nu vine însoţită şi de propuneri concrete privind reducerea evaziunii fiscale.

Considerăm că fără un set de măsuri fiscale şi economice adecvate,  reducerea TVA-ului la pâine nu va avea alt scop decât creşterea profitului la procesatori.

La o piaţă de cca. 1 miliard de euro, dacă măsura va fi bine implementată, atunci efectele  benefice ar trebui să se vada repede.

Guvernul Ponta are de unde sa copieze măsuri de succes în combaterea evaziunii fiscale la pâine şi oare cine altcineva decât Victor Ponta se pricepe în România mai bine la copiat?

Recapitulând, putem spune că dintre cele trei măsuri propuse de Guvernul USL  pentru cea de a doua jumătate a anului, nici una, din păcate, nu pare că va avea o contribuţie importantă la creşterea prosperităţii României (în 2012, pe locul 60 conform studiului The 2012 Legatum Prosperity Index, mai aproape de ţările din lumea a treia, decât de tările vecine din Europa).

Avem de-a face, de fapt, cu două măsuri clientelare, care nu vor aduce bani la bugetul statului, şi o măsură populistă, temporară şi care nu va aduce economii foarte mari pentru bugetul consumatorului, care va fi în acest caz doar minţit frumos.

Partidul Noua Republică – Filiala Judeţeană Timiş

timis@nouarepublica.ro

http://www.nouarepublica.ro/guvernul-usl-guvernul-celor-multi/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s