Comunicat Noua Republică Filiala Galaţi-20.08.2013

Bani publici aruncaţi pe apa sâmbetei literare

Noua Republică Filiala Galaţi îşi exprimă dezacordul faţă de modul cum înţeleg aleşii locali să cheltuiască banii publici. Unisonul triumfă printre mai marii urbei când e vorba de a susţine din bani publici proiecte aducătoare de voturi, indiferent de culoarea politică. Şi-a permis vreun consilier local să voteze împotriva subvenţionării revistelor literare din Galaţi? Doamne fereşte! E bine să fii în relaţii bune cu ”personalităţile” oraşului.

Nu ne aşteptăm ca aleşii noştri să dovedească nu ştiu ce repere culturale sau nu ştiu ce spirit critic în materie de valoare literară. Responsabilitatea însă este obligatorie, cei care ne reprezintă trebuie să fie atenţi şi parcimonioşi cu redistribuirea banului public.

 În penultima şedinţă a Consiliului Local s-a votat în unanimitate subvenţionarea revistelor literare locale. Galaţiul se poate mândri cu 5 reviste literare subvenţionate de la bugetul local: Axis-Libri ( 4068 lei), Porto-Franco şi revista Antares ( 8000 de lei), Revista trimestrială de teorie şi istorie literară Antares-Axis Libri -6.750 lei şi revista Boema-o încununare a kitschului- 3000 de lei.

    Picture1   Trebuie să ai obrazul foarte gros să soliciţi o finanţare din bani publici pentru editarea unei reviste precum Boema, care se recomandă mai degrabă ca foaie sătească. Atâta telenovelistică şi platitudine la un loc, mai rar. De ce să subvenţionăm maculatura ? Dar revistele de mâna a treia şi a patra, cu circuit închis: Antares, Porto Franco şi Axis Libri? Dacă tot primesc regulat tainul de subzistenţă, se vor lupta aceste reviste să crească calitativ. Cu siguranţă, nu.

Desigur, din moment ce ”marele artist” Smiley primeşte 8000 de euro (nu lei) pentru un concert la Galaţi, diferenţa este strigătoare la cer. Cei mai mulţi gălăţeni, măcar retoric, ar clama să se aloce mai mulţi bani culturii locale. De fapt, ar trebui să renunţăm cu totul la promovarea mediocrităţii pe bani publici, fie că e vorba de litera scrisă sau de muzică. Cine vrea să se afirme sau să se distreze să o facă din resursele şi economiile proprii.

 Noua Republică Galaţi respinge soluţia perfuzării cu bani publici a revistelor muribunde şi este pentru lăsarea lor liberă pe piaţă. Revistele respective vor fi astfel obligate să crească calitativ, să se reinventeze, dacă nu vor să se condamne la o supravieţuire la limită sau la dispariţie.

Pugilism & populism

Într-o şedinţă de îndată, consilerii locali au votat bugetul pentru gala de box care se va desfăşura pe 23 august: 100 000 de euro. Nici bine nu s-a încheiat sărbătoarea Zilei Marinei (care ne-a costat aproximativ 60 000 de euro) şi ne pregătim pentru încă o distracţie costisitoare pe 23 august: gală de box şi iarăşi spectacole şi întreceri în Parcul Rizer. Noua Republică dezavuează total acest dezmaţ al risipei şi adresează următoarele întrebări aleşilor locali şi în special primarului Marius Stan, mare iniţiator de chermeze şi evenimente sportive :

De ce ar trebui să susţinem din banii noştri gale de box ? Dacă sunt doritori de astfel de evenimente, de ce nu sunt ele organizate exclusiv din sponsorizări? Cu ce s-au ales gălăţenii în urma galei de box din februarie, cu ce profit la bugetul local? În ce se traduce exact impactul naţional şi internaţional al acestor gale cu care ne ameţeşte primarul Marius Stan? De ce nu s-ar gestiona banii unui oraş precum resursele unei familii, după priorităţi, cu mai multă sobrietate şi grijă pentru ziua de mâine? Într-o familie, întrecerile şi distracţiile se ţin lanţ tot anul?

 Când vom fi reprezentaţi şi de realizări concrete? Când se va lăuda şi Galaţiul cu un patrimoniu urbanistic restaurat? Avem un oraş curat? Cum stăm cu colectarea selectivă a deşeurilor menajere? Ştiu aleşii noştri locali cum arată incintele pentru containerele de gunoi ? De ce nu se aplică Hotărârea Consiliului Local nr. 79/2002 prvind sancţionarea cu amendă a propietarilor de câini care nu fac curat în urma patrupedelor? Cum stăm cu promovarea patrimoniului istoric al oraşului? Cum stăm cu infrastructura? Ce facem cu instituţiile publice falimentare şi resuscitate sistematic cu bani de la buget? Când ne vom bucura de un transport în comun civilizat, cu autobuze în care sa nu fim nevoiţi să suportăm temperaturi de 50 de grade?

 Când ne vom mândri cu civilitatea şi prosperitatea oraşului Galaţi?

 Deocamdată, primarul nostru este preocupat să vândă imaginea unui oraş care se distrează pe bani mulţi. Ce mai contează că îndărăt rânjesc mizeria şi şomajul.

 Noua Republică Filiala Galaţi

galati@nouarepublica.ro

0724149358

Cu Noua Republică, România are mai mult viitor!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s