Primarul Marius Stan patronează risipa banului public

Noua Republică Galaţi continuă să semnaleze iresponsabilitatea primarului Marius Stan privind gestionarea banului public.

    imagesPrimarul nostru este mână stângă şi largă când e vorba de a cheltui banii gălăţenilor pe gale de box şi total dezinteresat faţă de datoriile care ar putea fi recuperate la bugetul local. Ce administrator responsabil nu ar depune eforturi pentru a încasa sumele restante de la debitori.? Aleşii locali nu administrează o afacere privată, ci banii şi interesele gălăţenilor, iar responsabilitatea care le incumbă este cu atât mai serioasă. Este mult mai grav să pierzi şi să risipeşti banii cetăţenilor.

Noua Republică Galaţi sugerează gălăţenilor să nu se lase vrăjiţi de cele câteva străzi asfaltate, de chermezele gratis din lună-n lună sau de reînnoitul parc Viva, realizări care, în fond, doar poleiesc faţada unui oraş măcinat de şomaj şi mizerie. Galaţiul se află pe locul trei la numărul de şomeri şi numărul de câni fără stăpân. Dacă am fi avut un primar gospodar, căruia să-i pese cu adevărat de urbea noastră, s-ar fi rezolvat problema câinilor comunitari şi a mizeriei pe care patrupedele o lasă pe trotuare. Ar fi fost o realizare nespectaculoasă, fără ocazia de a tăia panglici şi de a încinge un spectacol inaugural, dar ar fi schimbat vizibil faţa oraşului.

Noua Republică Galaţi este atentă la modul cum înţeleg aleşii locali să gestioneze banii şi consideră că prejudiciile aduse bugetului local, prin risipa sau sifonarea banului public, nu ar trebui să fie compesate în mintea gălăţenilor de cele câteva străzi asfaltate şi parcuri modernizate.

În urma auditului Curţii de Conturi pe anul 2012, s-a constatat un prejudiciu la bugetul local (din cauza erorilor Primariei Municipiului Galaţi) în valoare de 4,9 milioane lei. Jumătate din această sumă (2 410 000 lei) o reprezintă finanţarea clubului Oţelul Galaţi, în anul 2012. Curtea de Conturi subliniază negru pe alb că atribuirea banilor s-a făcut fără respectarea legii: nu s-au avut în vedere acţiuni sportive de interes public, aprobate de Ministerul Tineretului şi Sportului şi, în plus, Clubul Oţelul are statut de drept privat, fiind organizat ca societate pe acţiuni, în vederea obţinerii de profit. Concret, în anul 2012, la iniţiativa primarului Marius Stan, s-au alocat de la bugetul local 500 000 de euro sponsorizare (?) pentru o societate privată. Pus în faţa situaţiei de a recupera această sumă până la sfârşitul anului, primarul nostru contestă somaţia Curţii de Conturi şi spune că nu va cere înapoi banii de la Clubul Oţelul. Ne întrebăm, în această speţă, pe cine reprezintă primarul Marius Stan? Reprezintă interesele primăriei şi ale gălăţenilor sau interesul Clubului privat Oţelul?

În acelaşi raport, Curtea de Conturi atenţionează încă o dată primăria să rezolve situaţia juridică a terenului de ≈3000 mp (domeniu public) deţinut abuziv de restaurantul Pescăruşul.

Noua Republică Galaţi susţine că este total necinstită demolarea în trombă a chioşcurilor fără autorizaţie din Tiglina 1, cât timp legea nu este aceeaşi pentru toţi. În numele căror interese, restaurantul Pescăruşul este ocolit de buldozer? Cine ar accepta să-i fie ocupată abuziv o parte din propietate, fără să riposteze, fără să-l acţioneze în instanţă pe hoţ sau fără să-i ceară chirie? Aleşii locali se comportă ca şi când domeniul public şi banul public ar fi ale nimănui.Sunt toleraţi chiriaşii rău-platnici, cu datorii la bugetul local de speriat, se construiesc cartiere sociale în care se va perpetua aceeaşi politică (nu avem nici un motiv să credem că nu se vor înmulţi datornicii), se subvenţionează tot felul de cluburi sportive de care n-a auzit nimeni, revistele literare prăfuite îşi primesc şi ele tainul, se răsplătesc şi se menajează relaţiile clientelare, se acoperă la nesfârşit găurile managementului defectuos şi corupt al societăţilor de utilitate publică ( Apaterm şi Transurb), totul din banii cetăţenilor care muncesc şi îşi plătesc taxele. Oare aleşii noştri locali s-au gândit măcar o secundă ai cui sunt banii pe care îi gestionează? Răspunsul se impune de la sine.

Noua Republică Galaţi consideră că risipa banului public este politica de bază a administraţiei locale.

2.11.2013

Filiala Judeţeană Galaţi a Partidului Noua Republică

galati@nouarepublica.ro

0737 813 007

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s