Cine suntem

Cine suntem?

Viziunea

O națiune română liberă, demnă și prosperă.

Misiunea

Misiunea Noii Republici este construirea unui partid autentic de dreapta care să descopere, să atragă, să educe și să propulseze în structurile statului oameni liberi, competenți și virtuoși.

De la mişcare la partid politic (istoric)

Noua Republică a apărut ca o mișcare cetățenească de protest la adresa clasei politice corupte și de afirmare a unui proiect de țară. Inspirată de un „Crez politic” redactat de Mihail Neamțu (17 septembrie 2011), mișcarea s-a propagat în zeci de județe, strângând adeziunea a mii de cetățeni români din țară și din diaspora.

În data de 13 octombrie, decizia înființării unui nou partid a fost luată ad-hoc de participanții la o conferință (Șapte Pași pentru o Nouă Republică) găzduită la Casa Studenților din București. În 5 Noiembrie 2011, s-a constituit la Brașov prima Întâlnire Națională a membrilor și susținătorilor, momentul fiind urmat de alte adunări naționale și regionale.

La 1 decembrie 2011, în GIN s-a lansat Campania națională de Strângere de Semnături pentru înființarea partidului. În perioada noiembrie 2011-iunie 2012 au fost lansate mai multe documente de politici publice care au criticat hemoragia banului public în Sănătate, furtul și risipa. Un grup de lucru format din mai mulți membri ai grupurilor de inițiativă locală și națională a redactat Statutul Partidului, validat ulterior la Congresul de înființare (23 iunie 2012).

La cea de-a IV-a Adunare Națională Noua Republică, pe 3 Martie 2012, europarlamentarul Monica Macovei a susținut un discurs despre starea Justiției și lupta anticorupție. Se lansează Pactul Fiscal al Noii Republici și Manualul de Identitate. Printre invitații speciali ai acestui eveniment s-au numărat Grigore Leșe și Adrian Papahagi.

În primăvara și vara anului 2012, rețeaua Noii Republici s-a extins la peste 40 de filiale în România și în diaspora.

În data de 23 Iunie 2012 a avut loc, la Casa de Cultură a Studenților din București, Congresul de înființarea a Partidului Noua Republică. Peste 200 de delegați au validat documentele fondatoare ale partidului (Statutul, Codul Etic și Programul Politic), depuse deja la Tribunalul București. Invitații speciali ai evenimentului au fost: Monica Macovei, Mihai Răzvan Ungureanu, Grigore Leșe, Adrian Papahagi, Sever Voinescu, Cristian Preda și Cosmin Alexandru. Cu acest prilej au avut loc și primele alegeri interne din existența Noii Republici. Președintele ales este Mihail Neamțu iar Prim-vicepreședintele formațiunii este Valeriu Todirașcu (din 6 decembrie 2012, Senator al României).

Referendum și Alegeri Parlamentare 2012

Criza constituțională din vara anului 2012 a impus modificări tactice în acțiunea politică a Noii Republici.

Adunarea Generală a Conducerilor Centrale și Județene ale Partidului Noua Republică (18 august, 2012, Lerești / Argeș) a luat act cu îngrijorare de derapajele grosolane ale USL de la principiile democratice şi normele statului de drept, care au culminat cu asmuțirea populației împotriva unor instituții aparținând Justiției române.

Adunarea Generală a mandatat Președinția Partidului Noua Republică să continue discuțiile pentru constituirea unei Alianțe Electorale de Centru Dreapta (ulterior ARD), plecând de la respectarea principiilor de integritate. Adunare Națională a solicitat păstrarea identității doctrinare și ideologice a Partidului Noua Republică, a principiilor și valorilor sale, în cadrul alianței electorale ARD.

În urma alegerilor parlamentare din decembrie 2012, Noua Republică a obținut un Senator în Parlamentul României, în persoana prim-vicepreședintelui partidului, Valeriu Todirașcu. Mai mulți candidați NR au depăşit procentul ARD pe circumscripție sau pe ţară.

Mihail Neamţu (CD1, ARAD) – 6014 voturi – 32,09%

Mircea Sprianu (CD1, BACĂU) – 3044 voturi – 13,93%

Augustin Ofiţeru (S2, BUCUREŞTI) – 8310 voturi – 22,91%

Valeriu Todiraşcu (S12, BUCUREŞTI) – 13988 voturi – 19,23%

Ştefan Vlaston (CD26, BUCUREŞTI) – 4364 voturi – 17,44%

Marilena Lăcătuş (CD10, BUCUREŞTI) – 5021 voturi – 21,85%

Ovidiu Talpoş (CD2, MARAMUREŞ) – 3612 voturi – 15,85%

Afiliere europeană: AECR

În perioada 14-16 Ianuarie 2013, Mihail Neamţu (Preşedinte Noua Republică) şi Valeriu Todiraşcu (Senator şi Prim-vicepreşedinte Noua Republică) au participat la invitaţia lui Daniel Hannan (MEP şi Secretar general AECR) la Sesiunea Plenară a Parlamentului European din Strasbourg. Noua Republică a reușit cu prilejul acestei participări să pună temelia unei viitoare reprezentări în cadrul Alianței Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (AECR). Alăturarea de o tradiție care l-a dat istoriei occidentale pe Winston Churchill, Margaret Thatcher sau Vaclav Klaus ne onorează.

Obiective 2013-2016

După alegerile parlamentare din 2012, Președinția Partidului a stabilit următoarele obiective politice:

1. Participarea cu succes la europarlamentarele din 2014.

2. Candidat propriu al Noii Republici la alegerile prezidențiale 2014, în condiții exclusiviste de calitate.

3. Participarea cu succes la alegerile locale și parlamentare din 2016.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s